2024. április 26., péntek

Az isterbáci áldozatokra emlékeztek

Emlékművet kaptak a lemészárolt honvédek

A Bezdánhoz közeli Isterbác településen a partizánok 103 magyar férfit lőttek agyon 1944. november 3-án. A meggyilkoltak egyszerű helyi polgárok voltak, ártatlanok, nem menekültek a partizánok elől, hiszen nem volt bűnük, mégis meg kellett halniuk, hogy haláluk révén a megtorlók hosszú időre előre megfélemlítsék a magyar lakosságot. A november eleji napokban a hozzátartozók nem is mertek elmenni a holttestekért, mert úgy vélték, azért is lakolniuk kell, pedig kinek a férje, kinek az apja, kinek a még kiskorú gyermeke feküdt sárba fagyva, halomban. Az akkori plébánosnak hála a mártír áldozatok nevét megőrizte a halotti anyakönyv. Nyilvánosan viszont hosszú ideig nem lehetett emlékezni az áldozatokra, se arra a 37 ismeretlen honvédre se, akik visszavonuló egységüktől leszakadva a partizánok fogságába estek, akik rájuk még golyót se pazaroltak, agyonverték őket.

A nyilvános, közös emlékezést negyed századdal ezelőtt kezdeményezte a történelmi VMDK, majd a VMDP folytatta, egy évtizeddel ezelőtt pedig a szervezéshez csatlakozott a VMDK. Az áldozatok sírját keresztekkel jelölték meg, majd emléktáblát állítottak tiszteletükre, amelyen nevük mellett életkorukat is följegyezték. Kivégzésük idei emléknapján pedig a honvédáldozatok emlékére állított szobrot avattak.

A csonoplyai származású, Magyarországon élő szobrászművész, Zöldkerti Ottó készítette emlékműnél Kun Szabó István vezérőrnagy, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet.

A kegyeletadás hagyományos módon szentmisével kezdődött a bezdáni Alsótemetőben, amelyet ft. Zélity Mihály celebrált. A szervezők nevében Neveda Ferenc, a VMDP helyi szervezetének elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd dr. Máté Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese mondott alkalmi beszédet. Hangsúlyozta, hogy a második világháború vége újabb tragédiát hozott a magyar nemzetre, amelynek délvidéki eseményeire méltóképpen, gyásszal kell emlékezni.

Az isterbáci áldozatok emlékkeresztjénél és a honvédek emlékművénél a VMDP és VMDK, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Demokrata Párt bezdáni szervezete, a bezdáni Helyi Közösség tanácsa, a budapesti Keskenyúton Alapítvány, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Magyarország Honvédelmi Minisztériuma, Csátalja önkormányzata, a Szent György Lovagrend képviselői helyezték el az emlékezet koszorúit.