2024. április 27., szombat

A Krivaja Kft. a gyerekek mosolyáért

A tavalyi év végén lapunk hasábjain mi is végigkövettük a topolyai székhellyel működő, elsősorban mezőgazdasági tevékenységet folytató Krivaja Kft. jótékonysági pályázatát, amelynek köszönhetően 12 intézmény részesült támogatásban Szerbia minden tájáról. A cég az idén szeptemberben is meghirdette ezt a pályázatot, tudtuk meg Ördög Mónikától, a cég munkatársától, aki egy sajtótájékoztató keretén belül beszélt a részletekről. Mint mondta, a cég a tavalyi évtől kezdődően tervszerűen ítél oda támogatást különböző intézményeknek, szervezeteknek. Akkor hozták meg a cég támogatási szabályzatát is, amelyben összefoglalták e rendszer lényegét, és amelyben meghatározták, hogy melyek azok a területek, amelyeket támogatni szeretnének. Hat területet emeltek ki, ezek pedig az egészségügy, a humanitárius tevékenység, az oktatás, a kultúra, a környezetvédelem és a sport. A tavalyi pályázat kiírásakor ebből három terület élvezett prioritást: az oktatás, a szociális védelem, valamint az egészségügyi tevékenység, és mindezek középpontjába a gyerekek jólétét helyezték. Éppen ezért a pályázat a Gyerekmosoly elnevezést kapta.

– Mivel a pályázatunk a tavalyi év folyamán sikeresnek bizonyult, szeretnénk ezt a hagyományt ilyen formában továbbra is folytatni. A pályázat november nyolcadikáig áll nyitva. Az elbírálás határideje december 1-je, aminek eredményéről ezt követően öt munkanapon belül értesítést kapnak a pályázók. A mai napig több mint tíz pályázat érkezett be, az ország különböző részeiből, többek között Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjából, a topolyai Játékon keresztül a sportig Egyesülettől, valamint a krivajai Smuđ Egyesülettől, de jelentkeztek rumai, belgrádi, kruševaci szervezetek is. – mesélte Ördög Mónika.

Az idei pályázat keretösszege 800 000 dinár, az elnyerhető támogatás pedig 30 és 100 000 dinár között mozog majd. A kritériumok között szerepel a gyerekek száma és életkora is. A cég nem pénzt ítél oda a kedvezményezetteknek, hanem valamilyen felszerelést, tárgyat, eszközt adományoz a kérvényezők igényei szerint. A tavalyi évben igen népszerűek voltak a számítástechnikai berendezések, és a didaktikai játékok, de például a magyarkanizsai Bárka Egyesület laskagomba termesztéséhez szükséges berendezéseket igényelt és kapott a Krivaja Kft.-nek köszönhetően.