2024. április 18., csütörtök

„Magyarországnak kiemelten fontos a Duna-régió stratégia”

Magyarországnak kiemelten fontos a Duna-régió stratégia és annak végrehajtása – nyilatkozta telefonon az MTI-nek Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár a németországi Ulmban részt vett a Duna-régió stratégia negyedik fórumán, valamint az európai uniós alapokért felelős miniszterek informális találkozóján. Ezt követően kifejtette: a stratégia azért is lényeges Magyarország számára, mert 2011-ben, a magyar EU-elnökség alatt fogadták el, és az ország azóta is rendkívül aktív a kezdeményezés megvalósításában. Az eseményen részt vett Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos.

Takács Szabolcs közölte: a konferencián felvetődött, hogy miként lehet összehangolni az EU fejlesztési forrásait a stratégia végrehajtásával. Ezzel kapcsolatban az államtitkár a tanácskozáson beszámolt arról, hogy Magyarország nagyon jó együttműködést alakított ki az energiabiztonság, a megújuló energiák és az energiahatékonyság tekintetében Csehországgal, Szlovákiával a vízgazdálkodás terén, Romániával pedig az árvízvédelem ügyében.

Mint mondta, az egyeztetésen az uniós partnerek mellett tagjelölt országok is képviseltették magukat. Magyarország együttműködik Ukrajnával, határon átnyúló együttműködést épített ki Kárpátaljával, illetve a beregi régióval, Bosznia-Hercegovinával pedig az árvízvédelem kérdésében dolgozik együtt.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a hatodik ilyen találkozót 2017-ben Budapesten rendezik meg. Takács Szabolcs a tanácskozás alkalmával kétoldalú megbeszélést folytatott Jadranka Joksimović szerb EU-integrációért felelős miniszterrel, és áttekintették a magyar–szerb kapcsolatok aktuális ügyeit. Megjegyezte: Magyarországnak fontos, hogy a Vajdaságban élő magyar közösség Szerbia uniós csatlakozása tekintetében kapjon kellő garanciákat a kisebbségi jogokkal kapcsolatban.