2024. április 26., péntek

Szerbia visszafizeti tartozásait

A szerb miniszterelnök oroszországi kollégájával tárgyalt a két ország közötti együttműködésről – Bánátban újabb gáztározó épülhet

Aleksandar Vučić szerb kormányfő háromnapos moszkvai látogatása tegnap egy gazdasági fórummal kezdődött. A rendezvényen a két ország politikai képviselői mellett több száz szerb és orosz vállalat vezetője vett részt. Alkalmi beszédében Vučić ígéretet tette arra, hogy Szerbia nem követi az Európai Unió és tagállamainak példáját, és nem vezet be megszorításokat Oroszországgal szemben. A szerb miniszterelnök értékelése szerint a két ország közötti gazdasági együttműködés elmélyíthető. Szerbiában ezer orosz vagy orosz többségi tulajdonú vállalat működik jelenleg, magyarázta Vučić, hozzátéve, ez bizonyítja a két ország közötti együttműködés tartósságát.

Oroszország Szerbia három legfontosabb külkereskedelmi partnerének egyike. A szerb kormány támogatja azokat a beruházókat, akik az országban szeretnének üzletelni. Rendkívül fontos, hogy minél több orosz beruházót vonzunk Szerbiába. Erre kiválóak az esélyek, hiszen például a Világbank ranglistáján Szerbia a tavalyi 91 helyről idén az 59 helyre lépett elő. Ugyanennyire jó lenne, ha mind több szerbiai vállalkozás jelenne meg az orosz piacon. A szerb kormány célja az, hogy Szerbia a világ negyven legsikeresebb országának egyike legyen. Ha bekerülünk ebbe a „szuperligába”, akkor még nagyobb magabiztossággal számíthatunk külföldi beruházásokra – fogalmazott Vučić.

A szerb miniszterelnök Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel (A szerb kormány felvétele)

A szerb miniszterelnök Dmitrij Medvegyev orosz kormányfővel (A szerb kormány felvétele)

A Moszkvában vendégeskedő Aleksandar Vučić szerint a Szerbia és Oroszország közötti együttműködés azzal is elmélyíthető lenne, ha a két ország közösen alapítana vállalatokat, amelyek később megjelenhetnének termékeikkel harmadik országok piacain. A mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket sem aknázták még ki kellőképpen a felek, Szerbiának fokoznia kellene mind a nyersanyag, mind a kész termékek kivitelét Oroszországba, értékelte a szerb miniszterelnök a Moszkvában megtartott gazdasági fórumon.

Az autóipar tekintetében is szeretnénk együttműködni. Tudom, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai közül egyesek nem értenek egyet ezzel az elképzeléssel. Szerbia kész vámmentesen behozni az Oroszországban, illetve az eurázsiai unióban gyártott gépjárműveket, mi pedig a Szerbiában gyártott Fiat kivitelét kezdenénk meg – magyarázta Vučić.

A szerb miniszterelnököt Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő is fogadta. Vučić egyebek mellett arról beszélgetett oroszországi kollégájával, hogy hogyan és milyen határidőkön belül kívánja Szerbia megtéríteni az Oroszország irányába fennálló tartozásait. A Gasprom irányába 303 millió eurót tesz ki a tartozás, ezt még a Demokrata Párt köré tömörülő kormány idejében halmozták fel, mondta Vučić, hozzátéve, hogy kormánya rendszeresen fizeti a tartozást, így azt a megszabott határidő lejárta előtt teljes egészében megtérítik. A tartozás rossz barát, ezért Szerbia mielőbb rendezni szeretné, hogy a két ország közötti kapcsolatok új alapokon fejlődhessenek, emelte ki a szerb miniszterelnök. Bejelentette, hogy a Petrohemija sorsáról is tárgyalni fog oroszországi partnereivel.

A felek azzal kapcsolatban is tárgyalásokat kezdtek, hogy az udvarnoki földgáztározó kapacitását legalább egymilliárd köbméterre növelik, Magyarittabén pedig gáztározót létesítenek. Ha sikerül megállapodásra jutni, Szerbia vezető szerepet tölthet be a gáztározást illetően, emelte ki Vučić, hozzátéve, orosz kollégájával egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az orosz földgáznak új útvonalon kell eljutnia Szerbiába. Ezt az útvonalat hamarosan kidolgozzák. A felek mindezen felül a mezőgazdaság, a védelem és a gazdaság témájáról beszélgettek.

Medvegyev értékelése szerint a szerb miniszterelnök tartalmas látogatása érdemben járulhat hozzá a két ország közötti kapcsolatok elmélyítéséhez.

A miniszterelnöki találkozót követően a szerbiai delegáció és az orosz kormány képviselői több államközi megállapodást is aláírtak. Ezek között van a beruházásokról és a közös projektumok megvalósításáról, a két ország állami vasutai közötti együttműködésről, a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemről, a szerb belügyminisztérium és az orosz szövetségi bevándorlási hivatal közötti együttműködésről, valamint a katonai együttműködésről szóló megállapodások.

Vlagyimir Putyin orosz államfő holnap fogadja Vučićot, aki a szerb kormány nyolc miniszterének a kíséretében utazott Moszkvába.