2024. április 27., szombat

Az élet napsugaras ősze Zentán

Valóban gyönyörű idő volt ezen az őszi délutánon, amikor a zentai Vöröskereszt vasárnap a helyi időseket köszöntötte gazdag alkalmi műsorával, akik Rolling Stones-koncertkor a stadionba igyekvő rockereket meghazudtoló vehemenciával ostromolták a Művelődési Ház színháztermének bejáratát. A változatos programpontok között a szervezet külön köszöntötte a város legidősebb polgárait. A nők között a 90 éves Lengyel Erzsébetet, Lengyel Jolánt (87) és Nagy Ilonát (85), a férfiak közül pedig Boros Mihályt (85), Kis Lajost (85) és Berze Józsefet (80).

Dr. Bojana Ljuboljević és dr. Molnár Ernő köszöntik az egybegyűlteket (Szögi Csaba felvétele)

Dr. Bojana Ljuboljević és dr. Molnár Ernő köszöntik az egybegyűlteket (Szögi Csaba felvétele)

A Vöröskereszt elnöke és alelnöke, dr. Bojana Ljuboljević, illetve dr. Molnár Ernő felvezető beszédében elmondta, a nemzetközi Vöröskereszt éppen ötven évvel ezelőtt fogadta el a szervezet alapelveit, melyek a következők: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység és egyetemesség. A szervezet működésére napjainkban egyre nagyobb szükség van a világban, hiszen mind több a háború és katasztrófa sújtotta övezet. Október 18. az emberkereskedelem elleni harc világnapja. A szerbiai Vöröskereszt elsősorban a gyermekekkel és a fiatalokkal foglalkozik, akik fokozottan ki vannak téve a veszélynek. Hozzánk is elérkezett egy ide kapcsolódó probléma, a migrációs válság. Ezek az emberek, akik a háború sújtotta vidékről menekülnek, az emberkereskedők potenciális célpontjai. Nagyon fontos a fiatalok informálása, hogy elkerüljék a veszélyeket utazás és egyéb önálló tevékenységeik alkalmával.

Ugyanakkor októberben van az idősek világnapja is, a szervezet ebből az alkalomból szervezte ünnepi műsorát. Hiszen minden életkornak megvannak a maga csodái, csak tudnunk kell azokat megtalálni. Idős korban arathatjuk le egy egész élet gyümölcsét, és megtalálhatjuk a nyugalmat és örömöt békés családi körben, gyermekekkel és unokákkal körülvéve. Azt pedig nem szabad megengednünk magunknak, hogy az egészségügyi problémák a kedvünket szegjék, hiszen ezeket orvosolni tudjuk – nem utolsósorban jó hangulattal és társasággal. A Vöröskereszt helyi szervezete igyekszik minél nagyobb figyelmet fordítani a város idős polgáraira.