2024. április 26., péntek

Kerítést emelnek a Duna park köré

A Duna parkban történt incidensek miatt az újvidéki önkormányzat úgy döntött, kerítést állít a város központjában elhelyezkedő kedvenc pihenőhely köré
(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

A Városépítési Intézet még 2009-ben elkészítette a Duna park felújításáról szóló projektet, és az akkori tervben is szerepelt a kerítés felállítása. Az elképzelés szerint felújítanák a sétálóutakat, a bejáratoknál a lépcsőket, magasabb kerítést terveznek a tó mellé, és az egész park köré is kerítést irányoztak elő. A projekt azonban nem valósult meg, mert nem volt rá meg az anyagi fedezet.

A Városi Kertészet közvállalat most úgy döntött, sürgősen körbe kell keríteni a Duna parkot, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek a Városépítési Intézettel, hogy tavaszig befejeződhessen a kerítés felállítása.

A gyakori incidensek miatt a Városi Kertészet Közvállalat indítványozta, emeljenek kerítést a Duna park köré. Bejáratokat építenének, a kapukat zárnák az éjjeli órákban (Dávid Csilla felvétele)

A gyakori incidensek miatt a Városi Kertészet Közvállalat indítványozta, emeljenek kerítést a Duna park köré. Bejáratokat építenének, a kapukat zárnák az éjjeli órákban (Dávid Csilla felvétele)

– Az éjjeli órákban történt gyakori incidensek miatt a Városi Kertészet indítványozta, hogy a Duna park egész területét kerítéssel vegyék körül, s a hat bejáraton is kapukat állítsanak. Azt ajánljuk, hogy a kapukat éjjel zárják, ez a világon máshol is így történik, ahol állami védelem alatt áll a park. Reméljük, hogy a munkálatokat tavaszig befejezzük, és akkor új hattyúpár érkezhet a Duna parkba – mondta Ivan Nožinić, a Városi Kertészet sajtófelelőse. Hozzátette: nemcsak a kóbor kutyák miatt döntöttek így, az utóbbi időben ugyanis számos incidens történt, a park játszóterén éjjel drogosok gyülekeznek, de gyakran részeg huligánok tombolnak, összetörik a padokat, letapossák a virágokat – írja a Radio 021 hírportálja.

A parkőröknek nagyon kevés felhatalmazásuk van. Rendbontás esetén a szabályzattal összhangban csak figyelmeztetni van joguk, s ha ez eredménytelen, rendőröket hívnak a helyszínre. Gyakran megtörténik, hogy rátámadnak a huligánok a parkőrökre. Hamarosan azonban módosul a hatáskörökkel kapcsolatos szabályzat is, hiszen az új környezetvédelmi törvény alapján hivatalos személyek lesznek a parkőrök.