2024. április 27., szombat
MONTENEGRÓI „KÖTÉLHÚZÁS”

Đukanović: A tüntetések mögött a NATO-ellenes erők aknamunkája áll

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Térségbeli, a többi között szerbiai „revizionista erőket” lát a podgoricai tüntetések hátterében Milo Đukanović montenegrói kormányfő, aki szerint az erőszakba torkolló szombat esti demonstráció célja a kormány intézményeinek elfoglalása, az alkotmányos rend felrúgása, az ország NATO- integrációjának megtorpedózása volt. Szavai szerint azok után, hogy a tüntetők gyújtóbombákat és más tárgyakat dobáltak a parlament előtt felsorakozott rendőrsorfal felé, a rendőrök részéről érthető lépés volt, hogy könnygázt vetettek be, „ez ugyanis a legkevesebb, amit tehettek, amit kötelességük volt tenni.”

Tegnapi ljubljanai látogatása során Đukanović amondó volt, hogy a tüntetésekből a NATO-ellenes erők aknamunkája olvasható ki, amiért egyenesen Moszkvát (és csatlósait) tette felelőssé. A HRT-nek adott vasárnap esti interjúban is azzal vádolta „a térséget destabilizálni igyekvő erőket”, hogy a tüntetéseket kihasználva semmissé szándékozzák tenni a NATO-tagságot célzó 2006-os referendumot, és vissza akarják kényszeríteni az országot a „gravitációs körzetükbe”. (Montenegró NATO-felvételéről az észak-atlanti szövetség december elejei miniszteri értekezletén döntenek.)

Az ellenzék a több mint két évtizede hivatalban lévő Đukanovićot azzal vádolja, hogy tekintélyelvű politikát folytat, és magánbirtokaként kezeli az országot. „A diktátornak mennie kell” – hangoztatta szombaton is Nebojša Medojević az ellenzéki Demokrata Front (DF) egyik vezetője, ám Đukanovićnak nem áll szándékában átadni miniszterelnöki székét. Ezt vasárnap és tegnap is nyomatékosította.