2024. április 26., péntek

Oroszország az ellenzéket támogatná?

A szíriai ellenzék elutasította Lavrov „ötletét”

A szíriai kormány és az ellenzék közötti tárgyalások megszervezéséről tárgyalt szombaton telefonon John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov egy interjúban azt is közölte, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű, a Nyugat által támogatott ellenzéki ernyőszervezetnek. Szergej Lavrov emellett bejelentette, hogy Moszkva készen áll az Egyesült Államokkal együttműködni a fegyveresek elleni harcban Szíriában. Hozzátette: a szíriai konfliktus politikai úton való rendezéséhez parlamenti választásokat kell tartani a négy éve harcok dúlta közel-keleti országban.

– A legutóbbi tárgyalások alakulása reményt ébreszt arra, hogy a közeljövőben haladás érhető el a politikai folyamatban – jelentette ki Lavrov a Rosszija 1 televíziónak adott interjú szerint. „Külső szereplők semmiben sem dönthetnek a szíriaiak ügyében. Rá kell bírnunk őket, hogy tervet dolgozzanak ki országuk számára, amely minden vallási, etnikai és politikai csoport érdekeinek védelmére kiterjed” – mondta Lavrov az interjúban.

Az orosz külügyminiszter szerint Egyiptomnak, Jordániának, Katarnak, az Egyesült Arab Emírségeknek és Iránnak is részt kellene vennie, továbbá az Európai Uniónak is nagyobb szerepet kellene játszania a rendezési folyamatban. Lavrov közölte: Moszkva a jövőben kész légi támogatást nyújtani a Szabad Szíriai Hadseregnek, ha tájékoztatják az oroszokat a szír ellenzéki erők pozíciójáról.

Washington korábban bírálta az orosz vezetést, amiért inkább Bassár el-Aszad elnök ellenzékének, mintsem a szélsőséges iszlamista Iszlám Államnak az állásait bombázta.

A Nyugat támogatását élvező szíriai ellenzék azonban elutasította az orosz külügyminiszter javaslatát, csakúgy, mint az új választások kiírását szorgalmazó felhívását. „Oroszország a Szabad Szíriai Hadsereget támadja, és most velünk akar együttműködni, miközben továbbra is elkötelezett Bassár el-Aszad szíriai elnök iránt. Számunkra ez teljességgel érthetetlen” – jelentette ki Ahmed Szaúd alezredes, az SZSZH egyik szóvivője.

Szamír Nasar, a száműzetésben működő legnagyobb ellenzéki szervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció tagja szintén elutasította a mérsékelt ellenzék és Oroszország közötti szövetséget. „Ahelyett, hogy arról beszélnek, hogy támogatni akarják az SZSZH-t, inkább abba kellene hagyni a bombázását” – mondta a politikus, aki szerint az orosz légicsapások 80 százaléka irányul a Szabad Szíriai Hadsereg ellen.

Nasar képtelenségnek nevezte Lavrovnak azt a javaslatát, hogy parlamenti és elnökválasztást kell előkészíteni Szíriában. Az ellenzéki politikus azzal vádolta meg Moszkvát, hogy így akarja „megkerülni a szíriai népnek az Aszad távozására vonatkozó követelését”.

„Az oroszok figyelmen kívül hagyják a valóságot. Szíriában milliók váltak belső menekültté, illetve hagyták el az országot. Városok dőlnek romba naponta. Milyen választásokat lehetne tartani ilyen körülmények között?” – kérdezte.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kész elnökválasztást kiírni az országban, de ő is indulna rajta – közölte vasárnap az AFP francia hírügynökséggel egy orosz parlamenti képviselő, miután Aszad fogadta őt és több képviselőtársát Damaszkuszban. Ugyanakkor a választások kiírását feltételhez kötötte: minderre csak akkor kerülhet sor, ha az ország megszabadul az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől.