2024. április 27., szombat

Új lehetőségekkel az itthon maradásért

Magyar Levente: A magyar kormányzat teljes mellszélességgel és jelentős pénzeszközökkel támogatja a VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiáját

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Szabadkán és Palicson részt vett a Vajdasági Magyar Szövetség 1956-os központi megemlékezésén. Ezt megelőzőleg lapunknak nyilatkozva a nemzeti ünnep jelentőségét hangsúlyozta: ’56 nyilvánvalóan a magyarság történelmének egyik legfelemelőbb és legfontosabb pillanata. Ezt nemcsak a magyarság gondolja így, hanem külföld is, amely javarészt az akkori történésekről ismeri a magyarokat. A világ elsősorban a szabadságszeretetből fakadó mozgalom révén ismerte meg igazán a magyarságot, emelte ki Magyar Levente, mondván, örömmel fogadta a VMSZ meghívását, hogy a szabadságharc ötvenkilencedik évfordulójáról Vajdaságban emlékezzen meg. A vajdasági magyarságnak az anyaország és a budapesti kormányzat kiemelt figyelmét kell élveznie, hiszen olyan jól szervezett közösségről van szó, amellyel hatékonyan együtt lehet működni, mivel nem fragmentált, hanem egységes és eredményes érdekképviselettel rendelkezik.

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Főleg a gazdasági együttműködés tekintetében lehet olyan programokat generálni, amelyeket a magyar kormány vajdasági partnerei a gyakorlatban hatékonyan megvalósíthatnak, emelte ki Magyar Levente, majd megerősítette, hogy a Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével folytatott pénteki tárgyalás során fontos egyeztetésre került sor a VMSZ terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájáról. A stratégia mindenféleképpen élvezni fogja a magyar kormány aktív támogatását, nyomatékosította az államtitkár.

– A programot heteken belül szeretnénk elindítani. A részletekről majd akkor beszélünk, annyit azonban már most el lehet mondani, hogy jelentős pénzösszegekkel kívánunk hozzájárulni a stratégia megvalósításához. A program rendkívül színvonalas, és egyrészről azt reméljük tőle, hogy a következő években jelentősen hozzájárulhat majd a nagyfokú elvándorlás megállításához. Kormányzatként kötelességünk – és ugyanezt a VMSZ nevében is merem állítani – mindent megtenni azoknak a gazdasági körülményeknek a megteremtéséhez, amelyek itthon tarthatják a távozni készülőket. Sok még az egyeztetnivaló, azt viszont ismét nyomatékosítani szeretném, hogy a magyar kormányzat teljes mellszélességgel és komoly pénzeszközökkel támogatja ezt a programot. Ami a támogatandó területeket illeti, elsősorban azokra szeretnénk összpontosítani, amelyek a vajdasági adottságokra építenek. Ilyen például a mezőgazdaság vagy az idegenforgalom. A vajdasági vállalkozások fejlesztése különböző hitelekkel szintén elengedhetetlen a kis- és középvállalkozások erősítéséhez, ez pedig azért fontos, mert például Magyarországon ez a szektor adja a legtöbb foglalkoztatottat. A program egyfajta előfutárának tekinthető, hogy a napokban Szabadkán és Újvidéken megnyílnak a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak a képviseletei. Ezeknek az lesz a feladata, hogy a helyi, vajdasági vállalkozásokat összekössék a lehetséges magyarországi partnerekkel, valamint pályázási tanácsadást nyújtsanak a vállalatoknak, vagy különböző hitellehetőségekhez juttassák ezeket. Az Eximbank pedig, amely szintén a gazdaságfinanszírozás tekintetében játszik fontos szerepet, Belgrádban nyit hamarosan irodát – taglalta Magyar Levente.