2024. május 11., szombat

A koszovói fejezet lehet az első

Az év végéig megnyithatják az EU-csatlakozási tárgyalások első fejezeteit

Németország kitart azon reménye mellett, miszerint Szerbia az EU-előcsatlakozási tárgyalások keretében hamarosan megnyithat négy fejezetet, jelentette ki tegnap Belgrádban Ernst Reichel, a német külügyminisztérium Délkelet-Európával, Törökországgal és az EFTA országokkal megbízott tagja Ivica Dačić külügyminiszterrel folytatott tárgyalás után.

A külügyminisztériumból érkezett közlemény szerint a két fél a bilaterális kapcsolat aktuális kérdéseiről tárgyalt. Erősíteni szeretnék a két ország közötti kommunikációt, gyakrabban szeretnének véleményt cserélni, hogy ne kerüljön sor olyan félreértésekre, amelyekkel félretájékoztathatnák a közvéleményt. Dačić kiemelte, fontos, hogy Szerbia jó kapcsolatot ápoljon Németországgal, ugyanis őt tekinti az ország az EU-csatlakozás folyamatában a legfőbb partnerének.

Reichel kiemelte, Németország támogatja Szerbia EU-csatlakozását, és kitartott azon véleménye mellett, hogy a csatlakozási tárgyalások folyamatában hamarosan megnyithatják a tárgyalások négy fejezetét.

Arról viszont ezúttal sem volt szó, hogy mely négy fejezet megnyitásáról lehetne szó. Tanja Miščević, az EU-csatlakozási folyamat szerbiai tárgyalócsoportjának vezetője tegnap reményét fejezte ki, hogy az év végéig a tárgyalások keretében megnyithatják a 35. fejezetet, ami a Belgrád és Priština közötti tárgyalásokkal kapcsolatos. Kiemelte ugyanakkor, számítani lehet a 32. fejezet megnyitására is, ami Szerbia pénzelési folyamatainak ellenőrzésére vonatkozik.

Megteszünk mindent, hogy minél hamarabb megkezdjük a 23. és a 24. fejezet esetében is a tárgyalásokat, ami a joguralomról szól – emelte ki Miščević, majd hozzátette, Szerbia ezen négy fejezet megnyitására már tavaly óta készen állt.