2024. április 27., szombat

Netanjahu és Abbász egymásra mutogat

Benjámin Netanjahu „még Hitlert is felmenti a bűnei alól, csak azért, hogy nekünk árthasson” – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap Rámalláhban a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján. Arra utalt, hogy az izraeli kormányfő előző nap azt mondta, Hitler eredetileg nem kiirtani, hanem csak száműzni akarta a zsidókat, és csak Hádzss Amín al-Huszeini jeruzsálemi mufti tanácsára döntött a megsemmisítésük mellett.

Netanjahu azzal vádolta még Abbászt, hogy az „Iszlám Államhoz és a Hamászhoz csatlakozott azzal a hazug váddal, miszerint Izrael az al-Aksza mecsetet fenyegeti”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael az összes vallás szent helyeit védi, és elkötelezett a status quo fenntartásán a Jeruzsálem óvárosában lévő Mecsetek terén, másik nevén a Templomhegyen.

Abbász szerint „az uralkodó állapotok elleni fellázadás okai egyebek mellett az állandó megszállás, illetve a politikai kilátások korlátozása és a fiatalok jövőjének blokkolása okozta frusztráció. Nem tudjuk megvédeni magunkat a zsidó telepesekkel és a hadsereg által ellenünk bevetett éles fegyverekkel szemben. Nem tehetünk mást, minthogy a nemzetközi közösség védelméért folyamodunk.”

Ban mindkét felet felszólította, tegyenek erőfeszítéseket a jelenlegi válság megoldására. „Az izraeli és a palesztin vezetőknek, közéleti személyiségeknek és vallási méltóságoknak határozottan ki kell állniuk a terrorizmussal szemben” – mondta az ENSZ-főtitkár, aki „az elmúlt hetekben elhangzott, gyűlöletre uszító” beszédeket aggasztónak nevezte.