2024. április 27., szombat

Kevesebb a külföldi beruházás

Fél év alatt alig 600 millió eurós tőke érkezett az országba

Szerbiába az év első felében 675 millió dollár, vagyis alig 600 millió euró értékű külföldi beruházás áramlott be. Ez az összeg 4,3 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. Az egész évre szóló kimutatások pedig 2014-re vonatkozólag 1,2 milliárd eurós külföldi tőkekihelyezésről számolnak be – írja a belgrádi sajtó.

A szakemberek úgy vélik, hogy az ország gazdasága a tervezett ütemben fejlődhessen, és megvalósíthassa a kitűzött célokat, évente legalább 1,5–2 milliárd eurós külföldi tőkére lenne szükség.

Az Egyesült Nemzetek szakosztálya, amely a tőkekihelyezések alakulását követi, éves jelentésében arról számol be, hogy nem csupán Szerbiában, hanem világviszonylatban is csökkentek a beruházások. A kimutatás szerint 2014-ben átlag 16 százalékkal kevesebbet fektettek be. Mindezt a globális gazdaság ingatagságával, a világpolitikai helyzet bizonytalanságával és a fokozott geopolitikai rizikótényezőkkel magyarázzák.

Az említett jelentés szerint tavaly Szerbia mintegy kétmillió dollár értékű beruházást (bruttóban kifejezve) tudott idevonzani, 2,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ahhoz viszont – áll az Egyesült Nemzetek éves jelentésében –, hogy Szerbia gazadsági növekedésről beszélhessen, az állami, külföldi vagy éppen hazai beruházások értékének ennél sokkal nagyobbnak, a bruttó társadalmi össztermék negyedének kellene lennie.

– Nem kell nagy tudomány ahhoz, hogy leszögezzük, minél több a külföldi befektetés-beáramlás, annál pezsgőbb a gazdasági élet. Reálisan, Szerbiának évente mintegy 1,5–2 milliárd euró külföldi tőkét illene becsalogatni a gazdaságába, emellett az állami támogatások is növelésre szorulnak, hogy együttesen az ország GDP-jének legalább az egynegyedét alkossák. Ez számokban kifejezve mintegy 7-8 milliárd eurót jelentene. Jelenleg az országban megvalósított beruházások a bruttó társadalmi össztermék alig egyötödét teszik ki – állítja Milojko Arsić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának professzora.

Szerbiában az a gond – részletezi a professzor –, hogy nagyon kevés a megtarkarítások összege, amely tulajdonképpen a beruházások alapját képezné. A megoldás kulcsa a külföldi tőkebeáramlások növelésében rejlik, ami közvetett módon állami beavatkozást is igényel, mert minél kedvezőbbek a makrogazdasági mutatók, fejlettebb a közműhálózat és hatékonyabb az állami apparátus, annál jobban növelhető a beruházási kedv.

Milojko Arsić szerint az államnak nem pénzbeli támogatással kellene serkentenie a beruházásokat, hanem korszerű infrastruktúrával ellátott telkek felkínálásával. A támogatásokat kizárólag az állami nagyberuházások érdemlik meg.