2024. április 26., péntek

Kelta hangulatban a Pogonban

Több százan tomboltak szombaton az Orthodox Celts koncertjén – Hamarosan a szabadkai közönség előtt a Tankcsapda és az Alvin és a Mókusok is

Mint az élőzene kedvelője, gyakran illettem az elmúlt időszakban kritikákkal a város éjszakai életét, hiányoztak ugyanis az olyan klubkoncertek, amilyenek minden jelentősebb településen megtalálhatók, térségünkben pedig elsősorban Zenta jár élen ebben a műfajban. Be kell vallani, időről időre voltak erre próbálkozások, működött például egy időben az Alcatraz nevű klub, ahol a volt jugoszláv térségből és Magyarországról is érkeztek előadók, de ezek idővel kifulladtak, nem kis mértékben a szabadkai közönség érdektelensége miatt.

Mindenképp elismerést érdemel kitartásáért a Harambašić utcai Mladost klub, amely évek óta biztosít fellépési lehetőséget kezdő és ismert zenekaroknak is, így például tavaly itt lépett fel a Tankcsapda, illetve mindenképp említést érdemel a Blues Time klub is ilyen szempontból, valamint az utóbbi időben a „másik” Mladost, a csipkegyár mellett lévő Pogon nevű hely, ahol egyre minőségibb a zenei felhozatal.

A Pogonban néhány hete a régiószerte népszerű Hladno Pivo együttes lépett fel, ezen a szombaton pedig a belgrádi Orthodox Celts adott nagy sikerű koncertet.

A „kelták” 1992 óta léteznek, és a szerbiai zenei színtéren úttörőnek számítanak ír zenéjükkel, amely ezen a vidéken rétegzenének számít, de ez is csak azért van így, mert az emberek többsége még nem találkozott élőben a kelta zenével, főleg olyan minőségi előadásban, ahogyan azt a belgrádiak művelik.

Szombaton este a Pogonban több százan jöttek össze a nagyon jó hangulatú koncerten. A zenekar pedig fokozatosan adagolta a hangulatot, így a koncert utolsó kétharmadában már a teljes közönség ugrált és kiabált. Kiderült, nyolc év után a zenekar új albummal jelentkezik. A kelták előtt hangulatfelelősként a szabadkai Wooden Ambulance lépett fel.

Az elkövetkező két hétvégén a magyar zene kedvelőit várja a szabadkai éjszaka. Szombaton, tehát október 24-én a Harambašić utcai Mladost klubban az Alvin és a Mókusok zenekar lép színpadra, előzenekaraik pedig a SKAgetHER és a New Friend Request lesznek. Bővebb információk a jegyvásárlásról az esemény Facebook-oldalán találhatóak (https://www.facebook.com/events/1779275388965942/).

A jövő pénteken, vagyis október 30-án pedig ismételten Magyarország jelenleg talán legnépszerűbb rockzenekara, a Tankcsapda áll a szabadkai közönség el, Urai vagyunk a turnénak című turnéjuk keretében. Ez a koncert a Pogonban lesz, a tankok előtt a Subway és a The Bronsons lépnek fel. Jegyeket elővételben 1150 dinárért lehet vásárolni, a helyszínen 1350 dinárba kerülnek majd. Bővebb információk itt is az esemény Facebook-oldalán találhatóak (https://www.facebook.com/events/1477539562565180/).