2024. április 26., péntek

Adjunk esélyt Eriknek is!

A súlyos beteg kisfiú gyógyulásához akár egyetlen sms-sel is hozzá tudunk járulni

A 12 éves óbecsei Kalmár Erik cerebrális paralízissel jött a világra. Azóta több műtéten is átesett, és mindennap erős fájdalmak gyötrik. Családja azért küzd, hogy Erik egyszer talpra tudjon állni. Segítség nélkül ezt sajnos nem tudják számára lehetővé tenni.

Eriknek deformált a gerince, a bal lába rövidebb, járni, testhelyzetet egyedül felvenni nem tud. Édesanyja, Kalmár Valéria rendszeresen tornáztatja, de ez nem elég.

– Rehabilitációkra és őssejtterápiára lenne szüksége Eriknek, ezzel kaphatna esélyt arra, hogy jobban legyen, megszűnjenek a fájdalmai, görcsei és normális életet élhessen. Erik most még nem tud ülni, beszélni, és a kezét is nagyon nehezen mozgatja. Tavaly óta sajnos vért is hány, a csípőjét is operálni kellett – nagyon meg vagyunk ijedve – mondja az édesanyja.

Kalmár Valéria ikerterhessége problémamentes volt, és az elvégzett vizsgálatok szerint a magzatok is egészségesek voltak. Amikor idő előtt kórházba kerül, kilenc órán át vajúdott, az orvos mégis a természetes szülés mellett döntött. Erik súlyos betegen jött a világra, testvérét pedig születése után a nyolcadik nap elvesztették.

A mindennapokban Erik körül a legtöbbet nővére, Izabella segít az édesanyának. Ő talált rá a Humanitarna Fondacija Novi Beograd alapítványra is, amelyen keresztül segíteni lehet a családnak, és ő indította el a kampányt beteg öccse megsegítésére is. A „Mindenkinek egyenlő esélyt” jelszóval működő alapítvány ötven beteg gyermek támogatását vállalta fel, közülük mindegyiknek külön számlája van. A napokban járta be a sajtót a hír, miszerint ezen az alapítványon keresztül egy Vuk Grujičić nevű kisfiúnak a gyógykezelésére egy nap alatt 2,4 millió dinárt sikerült összegyűjteni: ennyi idő alatt 18 ezer üzenet futott be az ő számára, a többi pénz átutalással érkezett.

Eriket december 5-étől várják Szlovákiában, ahol csak a kezelés 2800 euróba kerül. Kalmárék azt remélik, ez a terápia segít majd az állandó fájdalmak leküzdésében. Tavasszal már Bécsben szeretnének túljutni az első őssejtterápián, amelyet legalább négyszer igénybe kellene venni ahhoz, hogy igazán eredményes legyen. Egyetlen ilyen terápia 10 ezer euróba kerül.

Azok, akik segíteni szeretnének Eriken, egy százdináros sms-sel tehetik ezt meg úgy, hogy a 3030-as telefonszámra elküldik a 106-os számot. Svájci frankos sms-t a 455-ös telefonszámra lehet küldeni, ekkor ezt kell beírni: human106, és ez az üzenet 10 svájci frankot ér. Támogatni banki átutalással is lehet az alábbi számlaszámokra: 160-429492-51 (dinár), 00-540-0001237.0 (deviza), IBAN RS35160005400001237041.

Óbecsén október 23-án 21 órától a Floyd Rock Clubban lesz jótékonysági koncert Erik javára. Az Akustik Jam Session-esten a belépőjegyek árából befolyt pénzt az ő gyógykezelésére ajánlották fel a szervezők.