2024. április 26., péntek

Folytatódik a cáfolás

Bojan Pajtićot senki sem hallgatta le, Aleksandar Vučićot viszont annál inkább, fejtette ki a belügyminiszter

Nebojša Stefanović belügyminiszter tegnap újfent megcáfolta, hogy a rendőrség lehallgatta Bojan Pajtićot, a Demokrata Párt elnökét, a tartományi kormány első emberét. Másrészről a releváns dokumentumok átnézését követően bebizonyosodott, hogy a rendőrség annak idején lehallgatta Aleksandar Vučićot, a Szerb Haladó Párt elnökét, aki akkoriban a párt alelnöki tisztségét töltötte be, fűzte hozzá Stefanović a Szerbiai Képviselőház Védelmi és Belügyi Bizottságának ülésén, ahol benyújtotta a belügyminisztérium idén július és szeptember közötti munkabeszámolóját.

Belügyminiszterként belátásom van az összes fontos dokumentumba, függetlenül attól, hogy a titkosítás melyik kategóriájába tartoznak. Ezek átnézését követően egyértelművé vált, hogy Aleksandar Vučićot lehallgatták. Annak idején, amikor a DP állt az ország élén, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség minden további nélkül szélsőségesként jelölt meg embereket – az adott esetben Vladimir Đukanovićot, a SZHP politikusát –, ezt követően pedig lehallgatták telefonbeszélgetéseit, ugyanúgy, mint a vele kapcsolatba lépő emberek beszélgetését – magyarázta Stefanović.

Dragan Šutanovac, a DP képviselője, aki 2008 és 2012 között a védelmi tárca élén állt, megkérdezte, hogy Vučićot bírósági utasítás nyomán hallgatták-e le, a belügyi tárca vezetője viszont közölte, ezt nem tudja. Azt viszont tudja, hogy sem Đukanović, sem Vučić ellen nem indult bírósági eljárás. Ha valóban gyanúsak lettek volna, akkor miért nem indult ellenük eljárás, miért nem született vádirat, miért nem hallgatta ki őket senki, érvelt Stefanović, aki szerint egyértelmű, hogy párttársait indokolatlanul és nem bűncselekmény okán hallgatták le. Talán azért, mert az akkori rezsim ellenlábasai voltak, fűzte hozzá a belügyminiszter.

Pajtić a közelmúltban közölte, hogy lehallgatták egyik tavalyi telefonbeszélgetését. Mint ismeretes, Pajtić és Lidija Udovički – Kori Udovički államigazgatási miniszter húga – telefonbeszélgetésének átirata a Telepromter internetes hírportálon jelent meg. Pajtić megerősítette a beszélgetés hitelességét.

A beszélgetés során Udovički elpanaszolta Pajtićnak, hogy Aleksandar Vučić kormányfő komája, Nikola Petrović, a Szerbiai Villanyhálózat igazgatója kétmillió eurót követel azért, hogy az amerikai Continental Wind Partners szélerőműparkját a szerbiai villanyhálózatra kapcsolják. Ebben a cégben Lidija Udovički férjének részesedése van, ezért fordult a tartományi kormányfőhöz.

A rendőrség ezen a héten saját kérésére poligráfos hazugságvizsgálatnak vetett alá Nikola Petrovićot. Ezt követően Pajtićot is kihallgatta a rendőrség az ügyben. Amíg folyik a nyomozás, addig a rendőrség nem kíván beszélni a részletekről.

A lapunknak korábban nyilatkozó szakértők véleménye megoszlott azzal kapcsolatban, hogy illetéktelenül és felhatalmazás nélkül lehallgathatta-e a rendőrség, vagy más szolgálatok Pajtićot. Zoran Dragišić biztonságpolitikai szakértő számára ebben a történetben az állami szervek a meggyőzőbbek, vagyis nem hiszi, hogy Pajtićot lehallgatták. Ha a lehallgatásért valóban a Vučić irányítása alatt álló szolgálatok lennének a felelősek – márpedig az állítólagos lehallgatott ezt állítja –, akkor nem logikus, hogy a szolgálatok miért nem akadályozták meg egy olyan átiratnak a kiszivárogtatását, amely súlyosan terheli a miniszterelnököt, érvelt Dragišić. Egyébként is, régen elmúltak azok az idők, amikor a szolgálatok bármikor és bárkit lehallgathattak, illetve lehallgattak, mondta.

Másrészről Miloš Vasić, a Vreme hetilap újságírója fenntartások nélkül elhiszi, hogy Pajtićot lehallgatták. Vasić szerint nem tekinthetünk múltként azokra az időkre, amikor a titkosszolgálat és a hozzá hasonló szervek visszaéltek hatáskörükkel. A szolgálatok lehallgattak, lehallgatnak és fognak a jövőben is, nyomatékosította, majd csodálkozásának adott hangot, amiért a tartományi kormányfőt meglepte a lehallgatás híre, mert mint kifejtette: „Magától értetődik, hogy lehallgatják, őt, a tartományi kormány elnökét és a legnagyobb ellenzéki párt elnökét, aki évek óta kénytelen elviselni az »újradikális« hatalom támadásait. Az lenne meglepő, ha nem hallgatnák le. Az is természetes, hogy a másik oldal és a szolgálatok cáfolják, hogy bárki bárkit is lehallgatott volna bírósági felhatalmazás nélkül.”