2024. április 26., péntek

Újabb támogatás fóliasátrak és jégvédelmi hálók vásárlására

Lassan véget ér a 2015-re szóló tartományi pályázatok eszközeinek szétosztása

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság 72 millió dinár értékben 106 szerződést osztott ki a vajdasági földműveseknek, akik pályázat útján vissza nem térítendő támogatást kaptak fóliasátrak és jégvédelmi hálók vásárlására. A 72 millió dinár értékű támogatást Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár adta át a gazdáknak Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamara épületében.

A 2015-ös évre szóló pályázatok eszközeinek szétosztása lassan véget ér. Ez volt az fóliasátrakra és jégvédelmi hálókra kiosztott idei utolsó támogatás – mondta a titkár.
– Elégedettek lehetünk az idei teljesítménnyel, hiszen 350 új hektár földet sikerült lefedni jégvédelmi hálóval, a támogatások folyósításának kezdete óta pedig majdnem 1000 hektárnyi terület került védelem alá; 50 millió dinár értékben összesen 18 szerződést kötöttünk meg és 192 ezer négyzetméteren állítottunk fel fóliasátrakat – nyilatkozta Bogaroški.
Tegnap 22 millió dinár értékben 88 szerződést adtak át új fóliasátrak vásárlására. A tartományi titkárságnak a fóliasátrakra elkülönített eszközeiből megmaradt néhány millió dinár, amit a jövő évben osztanak ki.
A tartományi titkár elmondta, hogy az idén a földművesek nagyobb érdeklődést mutattak a fóliasátrak vásárlására kiírt pályázatok iránt. Bogaroški a megnövekedett érdeklődést a pályázati feltételek javításának tulajdonítja, amelynek keretében hitelt nyújtanak a saját eszközökkel nem rendelkező gazdáknak.
A csókai Dupák Tamás nagyrészt fóliasátrakban különféle zöldségeket termeszt.
– Nemrég új fóliasátrat vásároltam és tartományi pályázaton annak az árát igényeltem vissza. Még nem tudom, hogy a teljes árnak mekkora részét kapjuk meg, de mindenképpen nagyon jól jön a támogatás – nyilatkozta Dupák.

A meggyesi (višnjevaci) Horvát Andrea kb. 10 ezer négyzetméteren krizanténtermeléssel foglalkozik.
– Ez az segítség nagyon jól jön gazdaságunknak, mert további fejlesztéseket tudunk megvalósítani. Újabb fóliasátrakat szeretnénk beszerezni és azokat fűtéssel ellátni – mondta Horváth.