2024. április 27., szombat

Kockázatvállalás, kreativitás, innováció

Az adai Műszaki Iskola tanulói a vállalkozási képességeiket mozgósító inspirációs tréningen vettek részt

A Műszaki Iskola közel száz diákja tegnap Adán háromórás inspirációs tréningen vett részt a Külhoni magyar szakképzés éve program keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. Az iskolában megtartott tréning előtt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Gilice Hilda, az iskola igazgatója köszöntötte a diákokat és a trénereket, majd szóltak a programról. A képzést a felvidéki Tandem nonprofit szervezet hat trénere bonyolította le, akik több csoportban foglalkoztak a diákokkal. Molnár Kriszta, a szervezet szakmai vezetője elmondta: ennek a programnak a fő célja, hogy a szakképzésben tanuló külhoni magyar diákok vállalkozási képességeit megmozgassa.

A diákokkal több csoportban foglalkoztak a trénerek (Csincsik Zsolt felvétele)

A diákokkal több csoportban foglalkoztak a trénerek (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az egyik programelem az inspirációs tréningelem, amit ma is megtartottunk. A kockázatvállalás, a kreativitás és az innováció a három kulcsfogalom, amivel dolgozunk. Egy olyan élménypedagógiai módszert alkalmazunk, amiben a diákok saját munkájukon keresztül tudják megtapasztalni azt, hogy milyen lehet később egy vállalkozást megépíteni és működtetni – magyarázta Molnár Kriszta. – A diákokkal kis csoportokban dolgozunk. A tréning során van egy rész, amely az erősségeikről szól, hogy megtapasztalhassák, és egymásnak visszajelzést adhassanak, hogy miben jók és miben tehetségek. Van egy olyan rész, ami az alkotásról szól. Készítenek egy saját alkotást, amely során megtapasztalhatják, hogy milyen csapatban dolgozni, valamint ki milyen szerepben érzi jól magát, ki a vezetőbb típus, és ki az, aki inkább részt vállal a többiek munkájában. A harmadik részben az innováció a központi téma, vagyis hogyan tudunk egy meglévő dolgot valami egészen újra hasznosítani. Azt reméljük, hogy ezeken az élményeken és beszélgetéseken keresztül kicsit közelebb kerül a diákokhoz a vállalkozói életforma – közölte a szervezet szakmai vezetője.

Jerasz Anikótól megtudtuk, hogy az adai Műszaki Iskolát megelőzően májusban már két helyszínen nagy sikerrel tartották meg az inspirációs tréninget, méghozzá az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskolában, valamint a zentai Egészségügyi Középiskolában.

– A képzés lényege, hogy a fiatalok körében népszerűsítsük a szakképzést. Hiszen az elmúlt években valahogyan háttérbe szorult a szakképzés, a három- és négyéves szakmáknak az ismerete, illetve a választása. Fontosnak tartottuk, hogy egy olyan középiskolába hozzuk el ezt a képzést, mint amilyen az adai Műszaki Iskola, mert olyan szakokkal rendelkezik az intézmény, ahol szükség van a tehetségre, a kreativitásra, a csapatmunkára és a folyamatos tanulásra. A képzés révén a tanulók betekintést nyernek az innovatív gondolkodásba, a közös alkotásba, valamint a felszínre hozzák a tehetségüket és a kreativitásukat. A képzés végére a fiatalok megfogalmazhatják, hogy miben jók, mi az erősségük, és mennyire mernek kockázatot vállalni. Vagyis azok a fiatalok, akik egy-egy szakközépiskola elvégzése után nem tanulnak tovább, hanem itthon szeretnének érvényesülni, hogyan tudnak sikeres vállalkozókká válni – közölte Jerasz Anikó.