2024. április 27., szombat

Ne vonatkozzon mindenkire a 15 eurós külföldi napidíj!

A hazai gazdaság képviselői továbbra is reális napidíjakat fizetnének, de az új adóterhek nélkül

A külföldi utazásokért járó napidíjak 15 euróra való korlátozását csak az államigazgatási szektorban léptesse hatályba az országvezetés, a gazdasági szférába ne! Tehát nyújtson lehetőséget a vállalkozóknak és a cégeknek arra, hogy dolgozóiknak továbbra is reális napidíjakat fizessenek, nagyobb adóköltségek nélkül – kérvényezte a Vajdasági ICT, az informatikai és szofvterfejlesztési IT szektorban dolgozó cégeket tömörítő klaszter a szerbiai kormánynál.

A csoportosulás a közleményében rámutatott arra, hogy a korábbi 30 és 130 euró közötti külföldi napidíjak 15 euróra való csökkentését taglaló határozat azért kedvezőtlen, mert a 15 euró felett kifizetett összegre az állam tízszázalékos adót számol fel, ami sem a munkavállalónak, sem a munkáltatónak nem felel meg, csupán az államnak.

A klaszter szerint egy ilyen lépés negatív következményekkel járhat a szerbiai gazdaság egyes részlegeiben, leginkább az olyan vállalatok számára, amelyek alkalmazottjaikat gyakran küldik külföldi utakra. „Komoly problémákat hozhat ez a határozat, hiszen a leginkább azokat a cégeket fogja érinteni, amelyek rendszeresen exportálnak külföldre, ezen vállalatok nyereségességét pedig mindenféleképpen védelmeznie kell az államnak, hiszen hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez” – áll a közleményben.

Az érintettek úgy vélik, hogy az ilyen és ehhez hasonló lépésekkel a kormány nem járul hozzá a gazdaság fellendítéséhez, hanem éppen azokat a vállalatokat hozza nehéz helyzetbe, amelyek eddig is profitot valósítottak meg a szerbiai üzleti színtér és az állam számára.

A klaszter azonban némileg üdvözölte az államvezetés egykamatos kölcsönökre vonatkozó döntését, amellyel segíti a szerbiai IT cégeket a szükséges berendezések megvásárlásában. Arra is rámutatott, hogy ennek a szektornak sokkal égetőbb problémái is vannak, például a magas jövedelmi adók.

„Az ilyen hitelintézkedések gyakorlatilag porhintésnek tekinthetők, vagy legjobb esetben is csak arról tesznek tanúbizonyságot, hogy az államvezetés nem ért ehhez a szektorhoz” – fejezi be a közleményét a klaszter.