2024. április 27., szombat

Negyven euró a Telekom ingyenrészvényeseinek

Ha sikerül az adásvétel, pénz ütheti a lakosság markát is

A Szerbiai Telekom telekommunikációs közvállalat esedékes eladásából nem csupán az állam, hanem az egykoron ingyenrészvényeket íratott és arra jogot nyert polgárok is profitálhatnak, a korábbi névjegyzék szerint mintegy 4,8 millióan.

Az érvényben levő jogszabályok szerint ugyanis az új tulajdonos a Telekom eladásra felkínált részvénycsomagját egységes áron és feltételek mellett vásárolhatja meg, de maga dönthet arról, hogy a kisrészvényesek részvényeinek árát közvetlenul a polgárok számlájára utalja át, vagy a nekik járó részvénycsomagot a Belgrádi Értéktőzsdére bocsátja – tudta meg a belgrádi sajtó.

Mint ismeretes, a Szerbia Telekom részvénycsomagjának 15 százaléka illeti meg az ingyenrészévényeseket, de tegyük hozzá, hogy a részvényekből eredő jövedelem attól függ, milyen áron értékesíti a közvállalatot az állam. A szerb állam a Telekom eladásra bocsátott részvénycsomagjából mintegy 1,5 milliárd eurót remél, de nem hivatalos értesülések szerint az érdeklődők alig kínálnának többet 1,2 milliárd eurónál.

Ha megvalósul a közvállalat eladása, és ha az új tulajdonos úgy dönt, hogy az értéktőzsdére bocsátja az ingyenrészvényesek csomagját is, akkor sincs aggodalomra okuk a polgároknak. Mindössze annyi a teendőjük, hogy érvényes személyazonossági igazolvánnyal a legközelebbi postahivatal tolóablakánál jelezzék szándékukat az inyenrészvények eladására, és amint jelentkezik rá vevő, a pénz rákerül a számlájukra.

Az előzetes számítások szerint az ingyenrészvényt íratott polgárok a Telekom eladásából személyenként 37,5–46 eurós bevételre számíthatnak, ez természetesen a végső eladási ártól függ.

A Telekom megszerzésére eddig nyolc cég, illetve beruházási alap mutatott érdeklődést, mégpedig az egyesült királyságbeli Advent International Plc beruházási alap, a londoni székhelyű Mid Europa Partners LLP beruházási alap, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Szlovén Telekom, az egyesült arab emirátusokbeli Abu Dhabi Investment Authority beruházási alap, valamint az amerikai Colbeck Capital Management, szintén beruházási vállalat.

Egyébként a napokban a Belgrádi Értéktőzsdén az ingyenrészvények éréke 3300 dinár körül alakult, amihez jár az 1.200 dináros osztalék is.