2024. március 19., kedd

Horvát államfő: a menekültválság problémájára hosszútávon kell megoldást találni

A tél beköszöntével a migrációs hullám csökkenhet, de a menekültválság problémájára hosszú távon kell megoldást találni - mondta Kolinda  Grabar-Kitarović horvát államfő újságíróknak vasárnap.

A köztársasági elnök vasárnap munkatársaival a Kelet-Szlavóniában lévő babskai határátkelőre látogatott, ahol a legtöbb illegális bevándorló lép be Szerbiából Horvátországba, majd az opatovaci befogadóállomáson is járt.
Kolinda  Grabar-Kitarović a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátország nem válhat gyűjtőközponttá, akkor sem, ha az összes illegális bevándorló egyelőre tovább megy Magyarországra, amely még mindig "fogadja őket". Ugyanakkor tart attól, hogy mi történik, ha Ausztria és Németország lezárja határait a migránsok előtt.
 - Hogyan fogunk akkor reagálni és szembenézni ezekkel az emberekkel, akik frusztráltak és elégedetlenek lesznek? - mondta. 

Az államfő továbbra is kitart amellett, hogy hosszú távon és az Európai Unió elvárásainak megfelelően kell kezelni a menekültválság problémáját. Az elnök mindvégig a szigorúbb határőrizet mellett és az illegális határátlépés ellen foglalt állást. Szerinte elfogadhatatlan, hogy ezrével jönnek emberek a kukoricáson és szántóföldeken át Horvátországba, miközben azt sem lehet tudni kicsodák és mit akarnak.