2024. március 19., kedd

Születőben egy új Szomália

Szomáliában a két évtizeden át tartó anarchia után az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba: legalábbis erről árulkodnak a fővárosban egymás után épülő toronyházak, szállodák, éttermek, a strandon késő estig dolgozó fagylaltárusok, és az is, hogy a kelet-afrikai ország történetében először bankkártyás fizetésre is lehetőség van.

Mogadishu tengerpartján sétáló párokat, focizó gyerekeket, fagyit és üdítőt kínáló mozgóárusokat, valamint vendéglátó egységeket lehet látni. Négy évvel ezelőtt a Lido strand még veszélyes és elhagyatott helynek számított a harcok sújtotta fővárosban, ahol mindennaposak voltak az al-Shabaab terrorszervezet erőszakcselekményei. Úgy tűnik, a rémálomnak vége, és ezt a lakosság mellett a befektetők is kezdik felfogni. A változást jól szemlélteti az építőipar virágzása: míg 2012-ben mindössze 12 szálloda közül választhattak a fővárosba látogatók, mára ez a szám a 200-at is meghaladja.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint tavaly 3,7 százalékkal nőtt a gazdaság, az idén pedig 2,7 százalékos növekedésre lehet számítani. A szomáliaiak saját maguk is érzik a változást. „Ellenséges környezetben születtem és nőttem fel. Ma már azonban Mogadishunak ígéretes jövője van, a félelem megszűnt” – mondta a 20 éves Asho Elmi, miközben üdítőkkel és fagylalttal teli hűtőládát cipel a strandon.

Az országban két évtizeden át anarchia uralkodott: Mohamed Sziad Barré elnök hatalmának 1991-es megdöntését követően háborúzni kezdtek egymással a rivalizáló csoportok. Csak azután stabilizálódott a helyzet az Afrika szarván található 10 millió lakosú országban, amikor 2012-ben hatalomra került a nemzetközileg támogatott kormány, és elűzték az al-Shabaab terroristáit a fővárosból és a többi fellegvárukból.

A Mogadishu szívében található Bakaraha piac nem is olyan rég még szintén az al-Shabaab emberei és a békeerők közötti keserves harcok helyszíne volt, ma azonban újra nyüzsgő bevásárlóközpont. A helyiek a számos élelmiszer-, ruha- és háztartási bolton kívül éttermeket és kávéházakat is találnak itt. A piac egyik részlegét vezető Nije Sharif szerint a biztonság terén nagy előrelépések történtek, ennek köszönhetően egyes üzleteket már éjszaka is nyitva mernek tartani tulajdonosaik. A fővárosban szinte minden sarkon találni egy internetkávézót, holott néhány évvel ezelőtt az emberek még el voltak vágva a külvilágtól. „Egy új Szomália van születőben” – véli a mogadishui Simad Egyetemen közgazdaságtant tanító Ahmed Tall. A pozitív irányú változás és a gazdasági fellendülés legnyilvánvalóbb jele kétségkívül az új bankrendszer. A helyi Premier Bank megállapodást kötött a MasterCard hitelkártya-társasággal, és májusban – az ország történetében először – bevezette a bankkártyát.

Szomália ettől függetlenül azonban még óriási kihívások előtt áll. Továbbra is a világ egyik leginstabilabb térségének számít – a német kormány Békealapja (Friedensfond) idei éves mutatója szerint a kelet-afrikai országban rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban és Szíriában vagy Jemenben. Az al-Shabaab még mindig követ el támadásokat a kormány, a tisztviselők és a civilek ellen, és évente emberek százaival végez. A bűnözés is problémát jelent, az infrastruktúra fejletlen, és nagy a szegénység.

Ennek ellenére a szomáliaiak tele vannak reménnyel arra vonatkozóan, hogy le tudják győzni ezeket az akadályokat. „A bankok, a biztosítótársaságok, az ingatlan- és idegenforgalmi vállalkozások terjeszkednek. Ezek a lakosság számára kicsi, de fontos lépések a helyes irányban” – mondta Mahat Mohamed Ahmed, a Premier Bank vezetője.