2024. április 26., péntek

Az Alkotmánybíróság meghozta a döntést

Jogos a kéményseprési díj megfizettetése

Sok panasz érte az újvidéki önkormányzatot a kéményseprési díj bevezetése miatt, a Szerb Radikális Párt az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, de az alkotmánybíróság elvetette a szélsőjobboldaliak indítványát.

Az újvidéki radikálisok nincsenek megelégedve az Alkotmánybíróság döntésével, szerintük, az újvidékiek négyötöde olyan épületekben él, ahol nincs kémény, de ennek ellenére mégis megfizettetik velük a kéményseprési díjat – olvasható a novisad.com hírportálon. A szélsőjobboldali párt illetékesei elmondták, az Alkotmánybíróság a döntés megindoklását egy rövid és zavaros magyarázattal intézte el.

– Ebben az értesítésben az áll, hogy a kéményseprési díj bevezetése nem hozható összefüggésbe a Szerb Radikális Párt által felvetett általános rendelkezéssel, ezért az Alkotmánybíróság elutasította az indítványt, mert szerintük alaptalan – mondta Đurađ Jakšić, az újvidéki radikálisok elnöke. Hozzátette: az Alkotmánybíróság ezzel a döntéssel az újvidéki önkormányzat bűnrészese lett a polgárok határtalan kirablásában, amely már immár két éve tart.

– Az Alkotmánybíróság ezzel a döntésével bebizonyította, hogy legfőbb irányelvük nem Szerbia alkotmányának és a törvénynek a betartása, hanem döntéseik gyakran sajnos politikai indíttatásúak, és az aktuális hatalom szolgálatában állnak – magyarázta a radikális politikus.

A Stan illetékeseinek véleménye szerint, a kommunális tevékenységekről szóló törvény értelmében az újvidéki önkormányzat köteles volt bevezetni a kéményseprési díjat, és ők csupán a törvény értelmében jártak el.

– A kéményseprési díj magában foglalja a kémények tisztítását, valamint a szellőztető nyílások és csatornák karbantartását is, amiről sajnos a polgárokat nem tájékoztatták – állítják a Stan közvállalatban.

Az újvidékiek a kéményseprési díjjal először 2013 augusztusában találkoztak, illetve, ekkor jelent meg a kőzműdíjszámlán ez az új tétel. A kéményseprési díjért az újvidékiek négyzetméterenként egy dinárt fizetnek, a szolgáltatásokat a Stan közvállalat végzi.