2024. május 3., péntek
Korommentesen

Környezetkímélő fejlesztést támogatott a magyarkanizsai önkormányzat

Füstszűrő berendezést vásárolt a magyarkanizsai Visa-Prom Kft. az önkormányzat gazdaságfejlesztési támogatásából. A beruházás nemcsak a cég, hanem a környéken élők számára is jelentős, hiszen számukra évek óta problémát jelentett a gyárkéményből szálló korom és hamu.

A cég tulajdonosa, Milan Kovačević elmondta, a beruházás értéke adómentesen 15 millió dinár. A cég telephelyén folytatott fafeldolgozás, például raklapok előállítása mellett eladással is foglalkoznak, Magyarkanizsa mellett Szabadkán, Zentán és Horgoson is van üzletük. Jelenleg 45 munkás dolgozik a vállalatban.

Az önkormányzat képviselői tegnap látogatást tettek a cég kanizsai telephelyén. A helyszínen a polgármester elmondta, korábban már tárgyaltak a probléma orvoslásáról, megoldást ennek a pályázatnak a keretében találtak.

– Önkormányzatunk a támogatással hozzájárult a polgárok életminőségének javulásához, valamint a cég környezettudatos és fenntartható működéséhez is. A jövőben ugyanezen célok vezérelnek bennünket, elsősorban a gazdaságfejlesztési pályázatunk második körének az elbírálásánál, amelyet október 5-én írt ki önkormányzatunk, és amelyre várjuk a vállalatok, vállalkozók jelentkezését – mondta Bimbó Mihály polgármester.

Bán Mária a gyár szomszédságában lakik, elmondása szerint a felszálló korom rengeteg bosszúságot okozott az itt élőknek az évek során.

– Érzékeny vagyok a tisztaságra, és bizony a korom takarítása rengeteg gondot okozott. Külön ezért vettem mosógépet szárítóval, mert nem tudtam kiteregetni a frissen mosott ruhákat. A fehér tyúkjaim is feketékké váltak az udvarban. Örülök, hogy ha ilyen hosszú idő után is, de megoldódott ez a probléma – mondta Bán Mária.