2024. április 27., szombat

A kormány és a családtagok

Valakinek felelnie kell a korrupciós vádak miatt – fogalmazott Vučić

Aleksandar Vučić kormányfő beszélgetett Kori Udovički miniszterelnök-helyettessel arról, hogy a helyettes nővére, Lidija Udovički Nikola Petrovićot, a Szerbiai Villanyhálózat igazgatóját – a kormányfő komáját – korrupcióval gyanúsította meg. Azt állította, hogy az igazgató kétmillió dollárt követelt egy amerikai vállalattól a szélerőműpark villanyhálózatra kapcsolása érdekében. Ez az amerikai vállalat a nővér férjének a résztulajdonában van. Mindez Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Lidija Udovički egyik telefonbeszélgetésének interneten megjelent átiratából derült ki nemrég. A kormányfő újságíróknak nyilatkozva mondta el, hogy erre a beszélgetésre közte és a miniszter-asszony között sor került, de nem akart részleteket közölni magának a véleménycserének az alakulásáról. Aleksandar Vulin foglalkoztatási miniszter hétfőn a nyilvánosság előtt tette fel a kormányfőnek a kérdést: mit keres Kori Udovički még mindig a kabinetben? Aleksandar Vučić kijelentette, hogy e botrány miatt valakinek mindenképpen felelnie kell majd.

– Beszéltünk, de soha sem szoktam a nyilvánosságra hozni a négyszemközti magánjellegű beszélgetéseimet. Abban biztos vagyok, hogy mások sokan sok mindent mondanak majd, én azonban nem fogok. Beszélgetek emberekkel a világ minden részéből, azokat a beszélgetéseket sem szokásom mindenkivel megosztani – mondta Smederevóban a miniszterelnök.

Vulin kérdését, megnyilvánulását normálisnak nevezte, azt mondta, érti az efféle kérdések felvetését is.

– Demokratikus társadalomban teljesen normálisnak számítanak az efféle vélemények. Ma kormányfő valaki, holnap már nem az, ma miniszter, holnap nem, ma politikus, holnap már az sem. Nem látok ebben a kérdésben semmilyen problémát – értékelte.

Itt inkább arról van szó, tette hozzá, hogy valaki létrehozott egy botrányt, hogy egy másik botrányra terelje a figyelmet. Az az álláspontom, hogy az egyiket és a másikat is ki kell részletesen vizsgálni, szögezte le.

– Valaki vagy követelt kenőpénzt vagy nem. Ha követelt, akkor börtönben helye, legyen akár rólam szó. Ha nem, akkor meg a közvélemény félrevezetéséért kell valaki másnak felelnie – üzente Vučić.

Megjegyezte, nevetséges, hogy minden gyanúsított hajlandó lenne alávetni magát hazugságvizsgálatnak, csak azok nem hajlandók erre, akik a vádakat felhozták. Minden világos itt, közölte a kormányfő, de mint mondta, nem akar döntéseket hozni az állami szervek helyett.