2024. április 27., szombat

A politikusok gyávasága miatt bukott meg október 5-e eszméje

Slobodan Milošević egykori elnök megbuktatásának 15. évfordulója kapcsán Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke úgy nyilatokozott, hogy október 5-e legjelentősebb hozadéka a fegyveres összetűzések megszűnése és a demokratikus előjelű intézményrendszer kiépítésének megkezdése, de a várt eredményeket mégsem sikerült elérni a változás terhét viselők gyávasága és határozatlansága miatt.

– A szóban forgó október 5-e határkövet jelent Szerbia történetében, ugyanis azt a napot jelzi, amelytől számítva az ország többé nem fegyveres leszámolással intézi a kétországi viszonyait, de – folytatja Bojan Pajtić – sajnos jelenleg nem élünk jogállamban, nincs az országban demokrácia, és nem rendelkezünk független sajtóval. Ebben a tekintetben október 5-ének hozadékai meglehetősen korlátozottak.

Október 5-e eszméjének megbukását Pajtić abban látja, hogy az akkori hatalmat a Szerbiai Egyesült Ellenzék (DOS) képezte, amelyben a Demokrata Pártnak nem volt meg a többsége. Mint emlékeztetett rá, egy nappal a fordulat után, tehát már október 6-án, érezhető volt Zoran Đinđić akkori kormányfő és Vojislav Koštunica nézeteltérése az uniós csatlakozás kérdését illetően.

A demokratikus ellenzékbe tömörülő párttagok fele nem azért fordított hátat Miloševićnek, mert háborúkat folytatott, hanem mert sorra elveszítette azokat. Október 5-e eszméjének bukását tehát a bátor, határozott, tisztességes politikusok hiánya okozta.

Az újabbkori történelemben még egy október 5-e semmiképp sem történhet meg, mert az a pártok természetellenes szövetkezése lenne, a DP azonban továbbra is kiáll a változások és a felelősségteljes szociális állam mellett – mondta többek között a pártelnök.