2024. április 27., szombat

Az együttműködés hívei vagyunk

Interjú Fremond Árpáddal, a VMSZ alelnökével

Az utóbbi hónapokban a Vajdasági Magyar Szövetséget több oldalról is támadás érte, egyesek kioktató, mások megbélyegző módszereket alkalmazva. Arról, hogy miképpen tudja a párt ezeket a támadásokat kivédeni, valamint arról, hogy a VMSZ-en belül milyen újdonságok vannak, hol tart a gazdaságfejlesztési program, a falu- és tanyagondnoki szolgálat megalakítása Fremond Árpáddal, a párt alelnökével beszélgettünk.

A politikai színtéren egy új szervezet alakult, a Magyar Mozgalom. Eddigi megnyilvánulásai azt bizonyítják, hogy elsődleges célja a VMSZ-szel szembeni politizálás. Ezt hogyan élik meg a párton belül?

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

Fremond Árpád (Ótos András felvétele)

– Amikor megalakult a Magyar Mozgalom, személy szerint azt vártam, hogy nem egy olyan újabb szervezetet kap ez a közösség, amelynek az a fő elfoglaltsága, hogy a VMSZ-t kioktassa arról, hogy mit kell tennie és hogyan, arról, hogy milyen irányba kellene, hogy haladjon. Az elmúlt hetek tapasztalataiból látni, hogy nem azért alakult a szervezet, hogy új ötletekkel, új irányvonallal gazdagítsa közösségünket. Eddigi megnyilvánulásainak középpontjában a VMSZ politikája, politizálása állt. Azt szeretném, hogy e szervezet ne romboljon. Ne az legyen a fő és egyetlen célja, hogy mindazt lerombolja, amit a VMSZ az elmúlt időszakban következetes politikájával felépített, nemcsak országos szinten, hanem a Kárpát-medencében is.

A Magyar Mozgalom sorai között vannak VMSZ-tagok is.

– Igen, többen is tagjai a Mozgalomnak. Közülük sokan megsértődve keresik az új utat maguknak, mert bizonyos pozíciókat a párton belül elveszítettek. Többen a VMSZ Fidesszel való politizálását nem tudták elfogadni. Ettől függetlenül mi az együttműködés hívei vagyunk, és csak azért, mert egy civil szervezet tagjai, nem zárjuk ki őket a pártból. Hangsúlyoznom kell, hogy mi nem akarjuk megosztani a vajdasági magyar közösséget, mert tudjuk, hogy ennek igen komoly következményei lehetnek. Itt elsősorban Szabadkára gondolok. Ha itt nem lesz olyan összefogás a magyarság körében, amilyen az elmúlt időszakban volt, akkor az érdekérvényesítési képessége a magyarságnak csökkenni fog. A VMSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy erre ne kerüljön sor, elsősorban úgy, hogy kimondottan célkitűzéseinek megvalósításával foglalkozik, azokkal a programokkal fogunk foglalkozni, amelyek fontosak a számunkra és amelyeket a közgyűlésen magunk elé tűztünk.

A migránskérdéssel kapcsolatos politikájukat is széltében, hosszában támadták, gondolok itt elsősorban a szerb hatalomra, de a vajdasági magyarok között is voltak, akik kifogásolták.

– Migránskérdésben nagyon szilárd állásponton volt a VMSZ, az országos politikai színtéren magunkra maradtunk ebben a kérdésben. Miután támogattuk azt, hogy a magyar–szerb határon megépüljön a kerítés, sokan támadták a VMSZ-t, voltak képviselőink, akiket lefasisztáztak. Ettől függetlenül bebizonyosodott, hogy a VMSZ-nek igaza volt abban, hogy a határzár megváltoztatja a migránsok útját, így fellélegezhetnek azok az önkormányzatok, ahova az elmúlt hónapokban, egészen szeptember 15-ig naponta ezerszámra érkeztek. Tudjuk, hogy mindenkivel szemben toleránsoknak kell lennünk, ugyanakkor elsősorban saját állampolgáraink biztonságát és igényeit kell szem előtt tartanunk. A VMSZ ezt tette, és ezt is teszi a jövőben. Itt is bebizonyosodott, hogy a VMSZ álláspontja helytálló volt, a kerítés felépítésével a migránsok útirányt váltottak, és az a nyomás, amely elsősorban a magyarkanizsai és szabadkai, valamint az észak-bánáti önkormányzatokat is érte az elmúlt hónapokban, megszűnt. Abban bízunk, hogy a migránsválsággal kapcsolatban hamarosan egy európai megoldás születik, de ettől függetlenül egy országnak, így Szerbiának sem lehet fontosabb egy szír állampolgár a saját állampolgáránál.

A támadások ellenére az élet halad tovább. A VMSZ megtartotta tisztújító közgyűlését. Vannak-e olyan elképzelések, programok, amelyek újdonságot jelentenek a párt munkájában?

– A VMSZ, miután megtartotta a tisztújító közgyűlését, amelyen új alapszabályt fogadtunk el, a Fórumok hatásköreit is megváltoztattuk. A már meglévő Ifjúsági és a Női Fórum mellett a Nyugdíjas Fórumot is létrehozzuk. Az Ifjúsági Fórum elmúlt másfél-, kétévi munkájával nem voltunk megelégedve. Szombaton megtartjuk az Ifjúsági Fórum tisztújító közgyűlését. Egy teljesen új, fiatal csapat állt össze. Nemrég szerveztünk egy képzést a fiatalok körében, és mondhatom, hogy nagyon sok tehetséges, képzett fiatal van a VMSZ-ben. Fontosnak tartom, hogy ezek a fiatalok szerephez jussanak a politikai életben, ne csak különböző rendezvényeken jeleskedjenek, külföldi szemináriumokon vegyenek részt, hanem a közéletben a helyi közösségekben, az önkormányzatokban és más szinten is vállaljanak szerepet. Ugyanez vonatkozik a Női Fórumra. Ez a Fórum egyébként kiválóan működik, és arra törekszünk, hogy ez a továbbiakban is így legyen.

Nyugdíjas Fórumunk még nem volt, de fontosnak tartjuk, hogy a VMSZ nyugdíjas tagjait is még jobban bevonjuk a közösségépítő rendezvényekbe, annál is inkább, mert tapasztalatukra a pártnak is és a vajdasági magyar közösségnek is nagy szüksége van. A tagság örömmel fogadta az ötletet. A jövőben tehát e három fórum által is részt veszünk a közösségépítésben. Célunk, hogy a fórumok folyamatosan együttműködjenek. Az újdonság az, hogy nem lehet mindenki automatikusan tagja a fórumoknak, csak azok a tagok kapcsolódhatnak be e szervezetek munkájába, akik valóban szeretnének itt dolgozni, van hozzá kedvük és idejük is.

Szeptemberben közvitán volt a párt gazdaságfejlesztési programja, valamint szó esett a falu- és tanyagondnoki szolgálat megalakításáról. Ezen a téren milyen előrehaladással dicsekedhetnek?

– A gazdaságfejlesztési program közvitája, valamint a falu- és tanyagondnoki szolgálat beindítása is gyakorlatilag a végső fázisában van. A gazdaságfejlesztési stratégia kiemelt fontosságú a VMSZ számára. Szeptemberben ez a dokumentum közvitán volt, mindenki megtehette észrevételét, amelyeket összegzünk és a helyénvaló észrevételeket beépítjük a dokumentumba. Miután a stratégiát véglegesítjük, megkezdhetjük a tárgyalásokat a magyar kormánnyal. Remélem, hogy hamarosan azt is tudni fogjuk, hogy e program megvalósításához mennyi pénz áll majd a vajdasági magyarság rendelkezésére. A tárgyalások után már látni fogjuk, hogy milyen alapokat kell létrehoznunk és működtetnünk ahhoz, hogy fejlesszük, segítsük a vállalkozásokat, a mezőgazdaságot, mit tudunk tenni az új munkateremtés terén.

A falu- és tanyagondoki szolgálatot már október folyamán létrehozzuk és elkezdjük működtetését. Néhány önkormányzat, mint például a topolyai a szociális központ által már működtet ilyen szolgálatot. Erre kellene, hogy ráépüljön az a nagy rendszer, amely minden magyarlakta önkormányzatunkban működne.

Minderre sok pénz kell.

– Ezeket a programokat magyarországi támogatásból indítjuk be, de idővel mindenképpen más forrásokat is találnunk kell. Ezt a projektumot nem lehet két-három hónap alatt megvalósítani, hanem éveken át kell folyamatosan építeni, és menet közben keresni azokat a pénzforrásokat, amelyek ehhez szükségesek.