2024. április 26., péntek

Szépülnek a szerémségi erdők

Bővült a Vajdaság Erdői Közvállalat gépparkja

Takács Márta, a közvállalat igazgatója és Pera Dobrijević, a szerémségi részleg igazgatója sajtótájékoztatót tartott Maróton (Morovićon), ahol bemutatták az új munkagépeket. A közvállalat igazgatása alatt levő 133 ezer hektár erdőben, illetve erdős területen Vajdaság-szerte 1500 munkás dolgozik. Az erdők gondozásához új erdei utakat, vízelvezető árkokat kell kíépíteni, és egyéb munkálatokat kell elvégezni.

A frissen munkába állított munkagépek (Fotó: Vadócz Márk)

A frissen munkába állított munkagépek (Fotó: Vadócz Márk)

– Tíz évvel ezelőtt a vállalatban döntés született a teljes géppark lecseréléséről. Az évek folyamán sikerült megalapozni az anyagi hátteret ahhoz, hogy fokozatosan megvalósítsuk ezt a tervet. Az idén a szerémségi részleg számára sikerült tíz Belarus traktort és egy Volvo markológépet vásárolni. Ezek a gépjárművek nagyon fontosak a mindennapi munkában, és mától elkezdjük használni őket. A traktorok az erdészetben és a mezőgazdasági munkálatok végzésében fognak szolgálni – részletezte Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója.

Szerémségben 280 kilométernyi erdei utat tartanak karban, és folyamatosan alakítják ki az újakat. Ehhez a munkához nagy szükségünk van a most bemutatott járművekre.

– Fontos, hogy a gépparkunkat állandóan bővítsük. A mostani 36 millió dináros befektetést sikerült önerőből valósítanunk. A 2015-ös évben kb. 270 millió dinárt irányoztunk elő munkagépek vásárlására, és eddig minden az elképzelések szerint alakul. Az idén a szerémségi részleg gépparkját bővítettük, de az elmúlt években a zombori, pancsovai és újvidéki részlegben is jelentős összegeket fordítottunk munkagépek vásárlására – nyilatkozta Takács.

Pera Dobrijević elmondta, hogy a tervek szerint a most munkába állított traktorok évente mintegy 15 ezer hektárnyi terület megművelésében segítenek. A munkagépek hozzájárulnak a 42 ezer hektáron elterülő szerémségi részleg erdőinek gondozásához is – tette hozzá Dobrijević.