2024. május 6., hétfő

Kiürült a kanizsai menekülttábor

Száznegyvenezernyi migráns vonult át a községen

Az elmúlt tíz napban eltűntek a menekültek Magyarkanizsa községből, ez a változás pedig a magyar kormány által építtetett kerítésnek és jogi határzárnak köszönhető – mondta dr. Bimbó Mihály polgármester, aki pénteken sajtótájékoztatón számolt be arról, mi lesz a menekülttábor sorsa, és hogy milyen büntetést szabtak ki az Enka Putnički utasszállító vállalatra.

Tavasz óta folyamatosan, egyre nagyobb számban érkeztek Magyarkanizsa községbe a menekültek. Az elmúlt hónapokban összesen mintegy140 ezer menekült vándorolt át a községen. Tíz napja tapasztalható jelentős változás, a migránsok útvonalába már nem esnek bele az észak-bácskai község települései: Horgos, Magyarkanizsa és Martonos.

A változások okán a polgármester köszönetet mondott minden szervezetnek, vállalatnak, akik részt vettek a több hónapos munkában, amelyben a közrend fenntartása mellett azon igyekeztek, hogy a menekülteknek biztosítsák az élethez szükséges feltételeket is. A polgármester megköszönte a tartomány 13,5 millió, valamint a köztársaság eddigi 1,3 millió dináros támogatását. A minisztériumtól beígért 4,5 millió dinár azonban továbbra sem érkezett meg.

– Meg kell említenem, hogy nemzetközi emberbaráti szervezetektől is kaptunk támogatást, a vásártéri infrastrukturális felszereléshez és a menekültek ellátásához egyaránt. Enélkül az önkormányzat képtelen lett volna megóvni a polgárok mindennapjait és eleget tenni az elvárásoknak, amelyeket az állam támasztott. Szeretném megköszönni a segítséget a tűzoltóknak, a rendőrségnek, az egészségháznak, a Komunalac Közvállalatnak, a Tiszamenti Vízművek Kft.-nek és a Vöröskereszt aktivistáinak. Megragadnám az alkalmat, hogy az önkormányzat és a magam nevében megköszönjem a polgárok kitartását, türelmét és toleráns hozzáállását is.

A polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat jelenlegi álláspontja szerint nem támogatják, hogy Magyarkanizsán téli befogadótábor létesüljön, de azt is hozzátette, a döntés a köztársaság kezében van. Ahogyan ahhoz is ragaszkodnak majd, hogy a községet érintő mezőgazdasági károkat az állam megtérítse a gazdáknak. Valamint arról is beszámolt, hogy az Enka Putnički utasszállító vállalat nem a megegyezés szerint szállította a diákokat, ezért a közigazgatási felügyelőségi szolgálaton keresztül a kiróható legsúlyosabb büntetést kéri, mely 150 ezer dinárra tehető. Ezt az összeget pedig az oktatási intézmények fejlesztésére fordítanák.

A sajtóértekezleten Lackó Róbert, az önkormányzat menekültügyi megbízottja is felszólalt:

– A kormány is elismerte, hogy szerény lehetőségeink ellenére a magyarkanizsai tábor a legjobban megszervezett tábor volt – mondta Lackó. Hozzátette: jelenleg a tábor további sorsáról nincs hivatalos információja, viszont úgy tudja, egyelőre tartalékként tekintenek a magyarkanizsai vásártérre, mivel itt már kiépített infrastruktúra van. Hozzátette, hogy a problémák mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a vásártéri infrastruktúra kiépült, valamint tűzoltóautóval, mentőautóval és takarítógéppel is gazdagodtak.