2024. április 27., szombat

Módosításra szorul Vajdaság költségvetése

Zoran Radoman: Továbbra sem válaszol a köztársasági pénzügyminisztérium a tartományi kormány követelésére

– Lassan kezdem azt gondolni, hogy a köztársasági költségvetési mutatók csak azért ilyen jók, mert a kormány nem tesz eleget törvényes kötelezettségeinek és a legégetőbb dolgokon spórol – nyilatkozta tegnap Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár azon a sajtókonferencián, amelyen újfent arról tájékoztatott, hogy még mindig nem érkezett válasz a köztársasági pénzügyminisztériumtól a tartományi kormány 4,4 milliárd dináros költségvetési követelésére.

– A gyenge gazdasági termelékenység és a megváltoztatott adópolitika miatt kevesebb pénz áramlik a köztársasági és egyben a tartományi büdzsébe is. Mivel a kimutatások arról tanúskodtak, hogy a vajdasági költségvetésben 4,4 milliárdos hiánnyal kell számolni, a tartományi kormány, az érvényben levő törvényes rendelkezésekre hivatkozva egy hónappal ezelőtt a köztársasági szervekhez fordult, hogy tegyék lehetővé az összeg átömlesztését. Válasz azonban még most sem érkezett, hiába próbáltunk kapcsolatba lépni a pénzügyminisztériummal telefonon keresztül, levélben és más úton – nyilatkozta Radoman.

– Az ország költségvetésével problémák vannak. A közalkalmazottak bére és a nyugdíjak csökkentése mellett az állam nem folyósítja az eszközöket az egészségbiztosítási alapnak sem, ezért esik meg az, hogy nincsenek védőoltások és hogy romlik a kórházak biztonsági és egészségügyi színvonala, késik a mezőgazdasági termelőknek megígért agrártámogatások kifizetése, nincsenek nagyszabású befektetések. Mindez arra enged következtetni, hogy az állami költségvetés jelenlegi állapota nem egészen olyan kedvező, ahogyan azt a kormány állítja – fejtette ki a pénzügyi titkár, aki szerint ha nem a fent említett helyzet állna fenn, politikai okok miatt nem érkezett volna reakció Belgrádból.

– Nem várhatunk tovább, végre kell hajtani a vajdasági költségvetés átütemezését is, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy a tartományt törvényesen megillető pénz nem fog megérkezni – hangsúlyozta.

Radoman a Horvátországban ténykedő Tesla Bank sorsáról is említést tett a sajtótájékoztatón.

– A pénzintézet részvényeseinek legutóbbi közgyűlésén a bank feltőkésítéséről döntöttünk 5 millió euró értékében. Remélem, hogy az elképzelés megvalósul, és a köztársaság, illetve a Köztársasági Fejlesztési Alap, a Postai Takerékpénztár, vagy valamennyi más intézmény hozzájárul a Tesla Bank feltőkésítéséhez, mint már erre korábban ígéretet tettek. Fontos lenne, hiszen meghatározó pénzintézetről van szó, amely ugyan szerbiai tőkével rendelkezik, mégis az EU területén folyik az ügyvitele, és ez meghatározó tényező a Horvátországba visszatérő szerbek számára – fejtette ki.

Végül a titkár reményének adott hangot, hogy az illetékes szervek következetesen járnak el a bank ügyében, valamint arról is beszélt, hogy sürgetni fogja egy közös egyeztetés megszervezését, amelyen a tartományi és a köztársasági kormányok a közelmúltban és a tájékoztatón is elhangzott kérdéseken kívül más témák kapcsán is párhuzamot vonnak.

– Különböző, Vajdaságra is vonatkozó pénzügyi jogi keretek megvitatására is sor kerülne ezen a találkozón – fejezte be Zoran Radoman.