2024. április 27., szombat

Vigyázzunk rá, míg dobog!

Egy nap alatt több mint százezer alkalommal dobban. Készpénznek vesszük, hogy végzi a dolgát, amíg egyszer csak nem jelzi, hogy baj van. Szeptember 29-e a szív világnapja, az idei rendezvénysorozat mottója pedig Válasszuk mindig a szív egészségét megőrző lehetőségeket az élet minden területén, a munkában, a szabadidőben egyaránt.

Dr. Zorica V. Dragaš, a Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Központjának vezetője a világnap kapcsán tartott sajtótájékoztatón kiemelte, nagyon fontos lenne a környezetünket egészségesebbé tenni, elsősorban az iskolákban, ahol be kellene vezetni az egészséges étrendet, sportpályákat kellene kiépíteni, minden közintézményben teljesen betiltani a dohányzást, hogy a kis helyi közösségek egészséges, élhető közösségekké váljanak.

Az észak-bácskai körzetben 2014-ben 1406-an haltak meg valamilyen szív- vagy érrendszeri megbetegedésben, ez a halálozások 52 százaléka. A szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozások tekintetében jobban érintettek a nők, hiszen a fenn említett 1406 halálesetből 828-an voltak nők.

Dr. Radmila Pavić a megelőzés fontossága kapcsán kiemelte, a dohányzásról való leszokás, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás a kulcsa mindennek. A séta, kerékpározás nagyon jót tesz a középkorú szervezetnek, akiket a legjobban veszélyeztetnek ezek a megbetegedések: a szívinfarktus, stroke, agyvérzés. Napi öt alkalommal kell kisebb adagokat ennünk, párolni, főzni a zöldségeket, mellőzni az olajak, zsírok használatát.

Szerbiában egyébként az elhalálozás vezető oka a szív- és érrendszeri megbetegedés, az ország felnőtt lakosságának pedig 23 százaléka túlsúllyal küzd.

Szabadkán, szeptember 29-én 9 és 12 óra között a város központjában népszerűsítik majd az egészséges életmód fontosságát. Szeptember 30-án, a Vöröskereszt helyiségeiben lesz majd előadás, illetve szórólapokat osztanak majd. A Szabadkai Gyógyszertárakban pedig az egészség megőrzését elősegítő teákat, termékeket lehet majd kipróbálni.