2024. április 27., szombat
Szenttamás

Föld alatti folyosó a Krivaja és csatorna között

Huszonhét beruházási terven dolgoznak Szenttamáson – Lesz medence is, és felújítják a szállodát

Szenttamáson a polgárok lépten-nyomon valamilyen építkezésbe botlanak, a város egy nagy építkezőhely benyomását kelti. Lapunk folyamatosan tudósított mindezekről a munkálatokról, most azonban átfogó képet szeretnénk kapni mindarról, ami történt és történik. Többek között azokról a munkafolyamatokról, amelyek a településen kívül zajlottak, illetve várhatóak az idei év végéig.

Kérdéseinkre Zoran Mladenović polgármester válaszol.

− Jelen pillanatban 27 terven dolgozunk. Az egyik legfontosabb munka az esővízelvezető rendszer kiépítése, amely a Krivaja és a Sárgakút között lassan a végéhez közeledik, és ha minden jól megy, ez a szakasz tíz napon belül befejeződik. A csőrendszer már a föld alatt van, az esővízelvezető árkokat a központban betemetjük. Az év végéig egy közös csomópontba lesz kötve a Sonja Marinković és a Polit utca is, és remélem, ezeket a munkálatokat még a tél beállta előtt sikerül befejezni. Ezzel párhuzamosan a Petar Drapšin utcában is be kell fejezni a föld alatti esővíz-elvezető csövek lerakását, amelyek a Szent Száva és a Petar Drapšin utcák kereszteződésétől a Filip Višnjić utcában lévő csomópontig vezetik majd el a vizet, ami innen a Krivajába folyik. A Zmaj utcában is a föld alatt vannak az esővíz elvezető csövek, ezekre az ide vezető utcák csatlakoznak majd, továbbá a központi park és a Szabadság tér. Az itt összegyűlt esővíz a Zmaj utcán keresztül a csatornába folyik majd, ez azt is jelenti, hogy a föld alatt két irányba vezetjük el az esővizet. Szinte biztosra vehető, hogy ezzel egy évtizedek óta húzódó gond oldódik meg a községben, ahol ősszel és hóolvadáskor a város központja is „úszott” a sok víztől.

– Turián és Nádalján is folyamatosak a munkálatok. Turián az esővízelvezető rendszer kiépítése befejeződött, Nádalján pedig az ugyancsak évtizedek óta húzódó ivóvízkérdés is megoldódni látszik.

– Igen, az erőgépek mindkét településen dolgoztak és dolgoznak továbbra is. Turián jelenleg az iskolatető cseréje folyik, Nádalján pedig a vasúthoz közel, az ún. víkendtelepnél újítjuk fel az odavezető utat. Nádalján néhány nappal ezelőtt kezdődött meg a vízgyár kiépítése, ennek köszönhetően végre megoldódik a település ivóvízellátása.

– Pályázat útján sikerült tartományi eszközöket biztosítani a Popovacsa és a Bánáti utcák újraaszfaltozására, de a település két végét összekötő nagyon forgalmas útszakaszon a munkálatok még mindig nem kezdődtek meg.

– Már nem kell sokat várni. A közbeszerzési pályázatokra beérkezett ajánlattevő borítékokat szeptember 29-én bontjuk fel. Utána következik a 15 napos panasztevési határidő, és ha nem jön semmi közbe, a jövő hónap derekától megkezdődhet a két utca aszfaltburkolatának teljes felújítása. Szeptember 30-án viszont egy másik út kiépítésére beérkezett ajánlatok borítékait bontjuk fel. Ez pedig a Becsei és a Szegedi út közötti, ún. keresztút aszfaltozására vonatkozik. Mint ismeretes, a Bácsfeketegy felé vezető szakaszt már átadtuk rendeltetésének, a végső cél pedig a Becsei és a Szabadkai út összekötése. Ez a mintegy ötkilométeres szakasz főleg az őszi betakarítási munkálatok idején tehermentesítené a településen áthaladó utakat.

– A polgárok úgy tudják, hogy úszómedencéjük is lesz, a szálloda is ismét megnyitja kapuit a vendégek előtt.

– Az úszómedence kiépítésével kapcsolatos tervdokumentációt is, amely október közepéig készül el, amikor majd mindenki előtt ismeretes lesz, hogy milyen medencét építünk, milyen méretekkel és kísérőobjektumokkal. Ha sikerül biztosítani az eszközöket, akkor november folyamán hozzákezdhetünk építéséhez. Hamarosan napirendre kerül a hotel kérdése is. Jövőre szeretnénk teljesen átalakítani és korszerűbbé, szebbé tenni a központi parkot. A több zöld felületet és sétára alkalmas területet pedig közvetlenül is összekötjük a Zmaj utcával, kialakítva ezáltal egy pihenésre alkalmas övezetet. Ugyancsak jövőre kerül sor a központi piac rendbetételére is.

– A tavasszal a vásártéri és a rekavicai hidak között elkezdődtek a Krivaja jobb és bal partszakasza rendezésének munkálatai. A nyáron ezzel leálltak, most viszont a vásártéri hídnál újra folytatódik a partszakasz feltöltése és rendezése. Mikorra várható, hogy az erőgépek befejezik a munkálatokat?

− A feketicsi úton lévő hídtól egészen a vásártérig a folyó mindkét partját rendbeszedtük. Közben elfogyott a föld és a törmelék, amivel a partszakaszt töltik a gépek. Most a jobb oldalon, a vízparton először egy utat építenek, a kamionok először ide hordják a földet, és ezután kerül sor a partszakaszok rendezésére. A munkálatok, ha minden jól megy, október végéig befejeződnek. Ide tartozik még az is, hogy befejeződött a Krivaja és a Bácskai Nagycsatorna föld alatti összekötésének projektuma. A projektum szerint a Verbászi út bal oldalán, a Paroški töltőállomás közelében, a csatorna partján pumpaházat építünk, ahonnan csaknem 1500 méter hosszúságban a föld alá elhelyezett csövekkel a vizet elvezetjük a Krivajába. Ennek a nagy beruházásnak két fontos célja van. Az egyik az, hogy a településen áthaladó folyónak biztosítsuk az ökológiai szempontból igen jelentős és folyamatos vízszintet, a másik pedig, hogy ezáltal a kezdetekben mintegy 5 ezer, a későbbiekben pedig akár 11 ezer hektár termőföldet is öntözni tudunk. Ha pedig már a vízről beszélünk, mindenképpen meg kell említeni, hogy a védett övezetté nyilvánított Beljanska bara körül elkészült a kerékpárút, amely már igénybe vehető, akár rekreációs célból is.