2024. április 26., péntek
Iráni atomprogram

Teherán a parcsini létesítményből származó mintákat adott át a NAÜ-nek

Irán a vitatott parcsini katonai létesítményéből származó mintákat adott át a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NEÜ) ellenőreinek – jelentette tegnap az IRNA iráni hírügynökség.

Behrúz Kamalvandi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet szóvivője a tájékoztatás szerint azt mondta, hogy múlt héten a parcsini komplexum több kijelölt helyén mintákat vettek iráni szakértők a NAÜ felügyelőinek jelenléte nélkül, de a vonatkozó szabályokat és normákat tiszteletben tartva, a mintákat pedig átadták az ENSZ-ügynökség munkatársainak. Kamalvandi nem zárta ki, hogy a jövőben egy hasonló mintavételnél a NAÜ felügyelői is jelen lesznek.

Tegnap Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója – aki előző nap Teheránban járt – megerősítette bécsi sajtótájékoztatóján, hogy iráni szakértők a NAÜ nevében környezeti mintákat vettek a gyanú alatt álló létesítmény területén.

A Teherántól keletre található parcsini létesítmény esetében merült fel leginkább a gyanú, hogy a múltban katonai jellegű nukleáris kísérlet helyszíne volt. Teherán ezt tagadja, ugyanakkor az ENSZ-ügynökség számára 2005 óta nem engedélyezte a bázis megtekintését, az iráni parlament egy része ugyanis elutasítja annak lehetőségét, hogy a NAÜ katonai létesítményekben vizsgálódjon. Róháni ugyanakkor soha nem zárta ki, hogy egy „összehangolt” ellenőrzés megvalósuljon.