2024. április 26., péntek

Az elavult vasúthálózat miatt több száz millió eurótól esik el Szerbia

Novemberben Belgrádban nemzetközi konferenciát tartanak a régió országainak vasútvállalatai

Az európai szakértők becslése szerint a fejletlen, rossz állapotban levő vasúti hálózat miatt Szerbia évente 330 millió eurós áruszállításból származó tranzitdíjtól esik el. Az európai, törökországi, közel-keleti és ázsiai cégek ezrei kerülik el az országot – közölte a szerbiai Üzlettámogató Hálózat.

A vezető németországi és osztrák vasúti technológiai tanúsítványokat kiállító cégek szervezésében november 5-én Belgrádban nemzetközi konferenciát tartanak. A szerbiai mellett jelen lesz a horvátországi, a szlovéniai, a montenegrói, a bosznia-hercegovinai és a macedóniai vasúti társaság, valamint az őket kiszolgáló gyárak és beszállító cégek képviselői.

A Bajor Vasúti Klaszter az Üzlettámogató Hálózattal karöltve hívta össze a régió országaiból a vasúti társaságok, az őket kiszolgáló magáncégek, valamint a közlekedési, elektrotehnikai és építészeti karok képviselőit. Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter nyitja meg a konferenciát, ameluyen a résztvevők megvitatják a Délkelet-európai Vasúti Klaszter (Rail Cluster SEE) létrehozásását, valamint tárgyalnak egy egységes vasúti rendszer kialakításának lehetőségeiről. Az utóbbi azért fontos, mert a régió országainak vasúti közlekedése még mindig nem felel meg az európai uniós szabványoknak. A konferencián a bajorországi és osztrák cégek tapasztalatokat cserélnek a balkáni országok vasúti vállalatainak képviselőivel.