2024. április 27., szombat

Az idei tanévben 294 tanulót szállítanak az iskolabuszok

Jerasz Anikó: Szeptember elsejétől 11 önkormányzat területén működik az MNT ezen programja

Az MNT iskolabuszprogramjának keretében, Szabadka területén egy busszal több indul, míg új járat beiktatására került sor Verbászon – hallottuk egyebek között Jerasz Anikótól, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökétől.

Az MNT évekkel ezelőtt indította el az iskolabuszprogramját, hogy a tanulók számára elősegítse a magyar nyelven való tanulás lehetőségét, különösen azokon a településéken, ahol megszűnt az anyanyelvi oktatás, de ugyanúgy a nagyobb városokban is, ahol csak néhány intézményben maradt meg. Beszélgetésünk során Jerasz Anikó az MNT iskolabuszprogramját ismertette az idei tanévre vonatkozóan, majd pedig kitért az ösztöndíjpályázat és az Európa Kollégium pályázata második körének kiírására is.

– Az előző évekhez hasonlóan továbbra is közlekednek iskolabuszok az MNT szervezésében, azzal, hogy az előbbi tanév második felében megbeszéléseket kezdeményeztünk az érintett települések önkormányzataival, hogy vállaljanak részt az iskolabuszprogramban. Törvény létezik arra vonatkozóan, hogy a szállítást az önkormányzatoknak kell megszervezniük azon tanulók számára, akiknek 4 kilométernél távolabb kell utazniuk otthonuktól az iskoláig. Mindegyik önkormányzat részéről nyitottságot tapasztaltunk e témában, így szeptember elsejétől 11 önkormányzat területén járnak iskolabuszok.

Szabadkán eddig három iskolabusz három irányból szállította a tanulókat az adott iskoláig, de ettől a tanévtől kezdve bevezettünk negyedik járatot is, amely Nagyradanovácról szállítja a tanulókat az Október 10. Általános Iskolába. Emellett megmaradt a Sándorból érkező iskolabusz, amely az Ivan Goran Kovačić, a Jovan Mikić és az Október 10. általános iskolákba viszi a tanulókat, továbbá a Kisbajmokról az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolába tartó járat is, akárcsak a különjárat, amely a Cifra-kerítéstől, Hajdújárásig, majd Noszára és a híd felé vezető úton szállítja a tanulókat a királyhalmi és a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolába. A szabadkai önkormányzat 2014 áprilisában teljes egészében magára vállalta és finanszírozza az iskolabuszok költségeit, míg a buszkísérők tiszteletdíját az MNT biztosítja.

A topolyai iskolabusz is közlekedik, szeptember elsejétől Topolya önkormányzata átvállalta a finanszírozását, míg a buszkísérők tiszteletdíját ez esetben is az MNT állja. Kúlán is megmaradt az iskolabusz, amely Veprődről, Liparról (Bácsistensegíts), Verbászról és Szivácról szállítja a tanulókat a kúlai Petőfi Sándor Általános Iskolába. Beodráról is busz viszi a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolába a tanulókat, az önkormányzat a havi bérlet árát biztosítja, a többit az MNT pótolja. Nagybecskereken is megmaradt az iskolabusz, a város területén szedi össze a tanulókat és szállítja a Sonja Marinković Általános Iskolába, mivel már csak itt maradt magyar nyelvű oktatás. Valójában a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában is, de ez a busz kizárólag Nagybecskerekről szállít tanulókat. Nagykikindán a busz a Fejős Klára Általános Iskolába viszi a gyerekeket, több járat is működik, az önkormányzat ez esetben is teljes egészében partner volt. Itt korábban is jártak iskolabuszok, de csak a téli hónapokban, így az MNT kipótolta azokat a hónapokat, amelyeket az önkormányzat nem irányzott elő. Zombor községben a busz Bilićről a zombori Testvériség Egység-, Szilágyról a kupuszinai József Attila általános iskolába szállítja a tanulókat. Hódság területén is jár iskolabusz, amely a gombosi József Attila Általános Iskolába viszi a tanulókat, míg Maradékról, az inđiai községből az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolába. Ebben az évben Maradékon nyílt ugyan magyar nyelvű osztály, de az MNT itt is folytatja programját, mivel nem szerettük volna megszakítani azon tanulók részére, akik Újvidéken kezdtek iskolába járni. Új járatunk a verbászi, amely az Ókér és Kiskér területéről szállít a verbászi óvodába 12 gyereket, hiszen hosszú kihagyás után Verbászon nyílt magyar nyelvű óvoda. Az iskolabuszprogramunk a 2015/2016-os tanévben 294 tanulót érint. Valószínűleg lesznek változások, mert a családok költöznek időközben, de az érdekeltek a programba később is bekapcsolódhatnak. Az iskolabuszprogram 2010/2011-ben indult, finanszírozása magyarországi pénzekből valósul meg, 2013/2014-től pedig diáksegélyezők bonyolítják le – részletezte Jerasz Anikó a lapunknak és felhívta a figyelmet az ösztöndíjpályázat, valamint az Európa Kollégium pályázatának hamarosan esedékes második köreire is.

– Szeptember 15-én lezárult az elsőévesek számára kiírt ösztöndíjpályázatunk. Az adatok még feldolgozás alatt állnak, de minden bizonnyal a fennmaradt helyekre, szeptember végén, október elején egy újabb körben írunk pályázatot, amelyre nemcsak elsőévesek, hanem másod-, harmad-, negyedévesek is jelentkezhetnek, azon hallgatók, akik eddig nem voltak az MNT ösztöndíjasai és első ízben írják be az adott évet. Az ösztöndíjpályázatunk párhuzamosan jelenik majd meg az Európai Kollégium második körben meghirdetésre kerülő pályázatával – mondta Jerasz Anikó.