2024. április 25., csütörtök

Egyéves a Manó Kuckó

A szülők és gyermekek klubjában a játék mellett folyamatos a tanácsadás és tájékoztatás is

Egy évvel ezelőtt öltött hivatalos keretet a Manó Kuckó baba-mama-papa klub, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány keretében működő foglalkozásokat, előadásokat kínáló programsorozat. Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember, meseterapeuta kiemelte, szerettek volna létrehozni egy olyan fórumot, ahol anyukák, apukák találkozhatnak egymással.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Az Exspecto nagyon fontosnak tartja, hogy a korai időszak a baba és az édesanya között harmonikus legyen, a felmerülő nehézségek pedig mielőbb meg- és feloldódjanak. A korai anya-gyermek kapcsolat teremti meg a szülő – gyermek közötti kapcsolat alapját, valamint a gyermek külvilággal való kapcsolatát is – mondja Ricz Dencs Tünde, majd hozzáteszi, az sem mellékes, hogy az anyukák itt találkoznak, tapasztalatot cserélnek egymással, választ kaphatnak kérdéseikre, rájöhetnek, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal.

– A tizenegy hónap szülési szabadság alatt sokszor egyedül érezheti magát az anyuka. Jó, hogy ha adott egy lehetőség a szociális kapcsolatfelvételre, s ráadásul egy olyan helyen, ahol hasznos információkat is hallhat közben. A magyar előadások nagyon látogatottak, szinte teltházasnak mondhatók. Havonta kétszer találkozunk, egy Kerekítő foglalkozás keretében és egy előadás során. Az idén az vezérelt bennünket, hogy a tavaly kibontott témákat, amelyek sikeresek voltak, kicsit továbbgondoljuk, ezek mellett pedig három nagy hetet: a Hordozás Nemzetközi Hetét, a Születés Hetét és a Szoptatás Világhetét ünnepeljük meg – magyarázta Ricz Dencs Tünde.

A Kerekítő foglalkozásoknak az a céljuk, hogy arra motiválják az édesanyákat, játszanak a gyermekükkel. A Manó Kuckó alapszabálya szerint a szülők a gyermekükkel együtt érkezhetnek az előadásokra, vagyis minden előadás a gyermek jelenlétében zajlik. A nagyobbacskáknak az idén külön játszórészt és rajzolósarkot is kialakítanak. Szoptatási, pelenkázási és a babakocsi-tárolási lehetőség is van a helyszínen.

A Manó Kuckó idei első programjára szeptember 17-én 17 órától kerül sor. Bábos tornára érkezhetnek az érdeklődő gyerekek, szülők. Október 1-jén Óvodaérettség? – Mit kell tudnia egy óvodásnak címmel tart előadást Bálizs Jutka pedagógus. A Nemzetközi Babahordozás Hetére október 5-e és 9-e között kerül sor, előadás, tanácsadás, séta is lesz, valamint flashmobbal készülnek az anyukák. Még az idén az anyukák jogairól, a mese fontosságáról is lesz szó a Manó Kuckó előadásain, januárban pedig a kétnyelvűség lesz a téma. Hol kezdődik a szexualitásunk címmel februárban hallhatunk előadást, majd a mozgásfejlesztésről, a labdázás fontosságáról is beszélgetnek a klubban. A részletes program megtalálható a www.exspecto.org.rs honlapon.