2024. április 26., péntek

Nem csak a nagyoknak lesz jó

Az EU-s pályázati lehetőségekről tartott műhelymunkát az óbecsei gazdáknak a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség

Az Európai Unió mezőgazdasági alapjainak Szerbia számára nyújtott lehetőségei és az IPARD II program első három intézkedése volt a fő témája annak a tegnapi előadásnak, amelyet az óbecsei községháza nagytermében tartottak meg a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség szakemberei.

Mint elhangzott, Románia mindössze 15, Horvátország 50, Magyarország pedig 65 százalékban használta ki az előcsatlakozási periódusban ennek a programnak a lehetőségeit, így a községháza dísztermében megjelent gazdák elsősorban arról hallhattak: hogyan is lehet hozzájutni az EU mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre szánt támogatásaihoz.

Ivana Parić, a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség vidékfejlesztési osztályának a munkatársa szerint az IPARD-ról eddig jobbára szélsőséges információk láttak napvilágot: míg egyes források könnyedén elérhető forrásoknak tartják ezeket az eszközöket, addig mások tudni vélik, miszerint jószerivel lehetetlen ennek a programnak a keretében pénzhez jutni. Parić megnyugtatta a megjelenteket: az igazság a kettő között van. Az első pályázatok jövőre fognak megjelenni, ezeken a gazdaságok vagyonának fejlesztésére, a feldolgozásra és marketingtevékenységre, valamint a vidéki gazdaságok diverzifikációjára (pl. falusi turizmus fejlesztésére) lehet majd pályázni. Az elkövetkező öt évben ezekre a célokra a szerb állam és az unió 230 millió eurót szán, amit vissza nem térítendő támogatások formájában folyósítanak, de ehhez 30–50 százalékos önrészre és a beruházás előfinanszírozására van szükség, a gazdák ugyanis utólag kapják meg a jóváhagyott összeget.

Parić elmondása szerint ezeknél a pályázatoknál a nagyobb gazdák vagy vállalkozások kevesebb lehetőséghez jutnak, például amíg a 100 hektár alatti területen termelők esetében a gépesítést és a raktárkapacitás építését, bővítését, korszerűsítését is támogatják, addig a 100 hektárnál nagyobb területtel rendelkezők traktor vásárlására már nem kapnak pénzt. A mezőgazdasággal, gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkozó pályázóknak legalább 10 ezer, a tejtermelőknek és húsfeldolgozóknak minimum 15 ezer eurós támogatás jár. Azok, akik elnyerik a támogatást, az adott objektumot öt évig rendeltetésszerűen kell használják, és nem adhatják el.

Parić arra is felhívta a gazdák figyelmét, hogy a pályázat kidolgozásában nem vehetnek részt privát közvetítők, az eljárásban a minisztériumok, a regionális fejlesztési ügynökségek és az önkormányzat munkatársai tudnak majd segítségek nyújtani, egyedül az üzleti terv elkészítésére szereztek jogosultságot bizonyos cégek, amelyek szolgáltatási díjait ugyancsak megtérítik.

A műhelymunkát a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség az Újvidék elnevezésű európai mozgalommal közösen szervezte.