2024. április 26., péntek

A szecessziós örökség védelme

Háromnapos nemzetközi tanácskozás házigazdája Szabadka

A kutatástól a restaurálásig – szecessziós örökségünk címmel háromnapos konferencia kezdődött pénteken Szabadkán, a szecessziós európai városokat tömörítő Réseau Art Nouevau Hálózat közgyűlése keretében.

Számos sikeres projektum és két nemzetközi konferencia megvalósítása után, amelyeket a Mosolyogj Szabadkára csoport szervezett az önkormányzattal együttműködve, a harmadik szabadkai szakmai konferenciát tartják ezen a hétvégén a városban.

Viktorija Aladžić, Szabadka kulturális örökségvédelmi tanácsának elnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a város 2013 óta tagja ennek a hálózatnak, amely 22 várost tömörít, és a két év után sikerült elérni, hogy a hálózat közgyűlését itt szervezzék meg. A rendezvényre európai szakemberek érkeztek ide, hogy helyben ismerkedjenek meg Szabadka szecessziós örökségével.

Maglai Jenő polgármester arról beszélt, hogy fontos a hálózat jelenléte, mert szakembereiknek köszönhetően a város szakmailag is támogatni tudja a kulturális örökség megőrzését. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a belváros kinézete és az építészeti örökség megőrzése immár nem kérdéses.

Manoelle Wasseige, a Réseau Art Nouveau Network elnöke elégedettségének adott hangot, amiért itt lehetnek, és személyesen ismerkedhetnek meg a város kulturális örökségével. Mint mondta, amióta Szabadka a hálózat tagja, kifejezetten aktív elsősorban annak bemutatásában, mi képezi a város kulturális örökségét, hogyan lehet azt megőrizni, és a hálózat ebben hogyan tud segíteni.

Lluis Bosch, a Réseau Art Nouveau Network képviselője elmondta, ő már harmadik alkalommal jár itt, és mivel a szabadkaiak rendszeresen bemutatják kulturális örökségüket, így a hálózatnak elegendő információja van arról, mivel is rendelkezik ez a város. Bosch köszönetet mondott az önkormányzatnak, elsősorban a polgármesternek, hogy bekapcsolódott az örökségvédelembe, amely így hatékonyabb lehet.