2024. április 26., péntek

Csináld magad! üzlet Újvidéken

Augusztus végén megnyílt Újvidéken az első Csináld magad! üzlet, amelyben a családi házak központi fűtéséhez és a vízvezeték-szereléshez minden olyan szükséges hozzávaló beszerezhető, amelyet a tulajdonos akár saját kezűleg is beszerelhet. Az elképzelés a nyugati világban már meghonosodott, tájainkon azonban ez az első ilyen próbálkozás.

Az újvidéki EasyKit kft. üzletben a központi fűtéshez és vízvezeték-szereléshez minden alapanyag, kellék megtalálható, amelyet a vásárló odahaza csináld magad elv alapján, vagyis saját kezűleg is összeszerelhet. A vásárlónak fontos tudni, hogy pontosan mit szeretne, az elemek összeválogatása a cég munkatársainak a dolga. A csővezetékek, a hozzájuk járó elemek, szivattyúk, a fűtőtest és valamennyi alkatrész egy helyen megkapható, a cég munkatársai útmutatóval is szolgálnak a szereléshez, és ha a vásárló igényli, akkor a családi ház építészeti adatainak birtokában mérnöki számításokat is végeznek a fűtési kapacitások minél nagyobb kihasználtsága céljából. A cég megnyitásának körülményeiről, valamint egy olyan ötlet megvalósításáról, amelyre tájainkon még nincs példa, a tulajdonossal, az óbecsei születésű Tallós Attila vállalkozóval beszélgettünk.

A vállalkozásnak az az érdekessége, hogy belga tőke áll mögötte. Szerbiában kevés olyan beruházásról tudunk, amely ennek az országnak az üzleti érdekeit képviseli. Miért éppen az EasyKit mellett döntött?

A háztartási vezetékre szerelhető mechanikus víztisztító rendszer az ivóvíz újbóli átszűrésére (Fotó: Ótos András)

A háztartási vezetékre szerelhető mechanikus víztisztító rendszer az ivóvíz újbóli átszűrésére (Fotó: Ótos András)

– Két évvel ezelőtt az egyik németországi építészeti és energetikai kiállításon figyeltem fel a belga EasyKit cég kínálatára. A cég a háztartásban szükséges alapvető installációk árusításával foglalkozik, mint a fűtés, a vízvezeték, a villanyáram és a szellőztetőberendezések beszerelése, de egyedi módon. Nagyon megtetszett a hozzáállásuk, mert náluk a vásárló a részletes magyarázatok és utasítások kíséretében szinte mindent egyedül beszerelhet a saját házában, lakásában. Így nem kell mestert fizetnie, és a megtakarított pénzen esetleg minőségibb berendezést vásárolhat. Ez a módszer azért is jó, mert a továbbiakban a használat során felmerülő problémákat a ház tulajdonosa akár saját maga is elháríthatja, nem kell azonnal mesterhez fordulnia.

Miként történt az ismerkedés a belga cég képviselőivel, és voltak-e nehézségei a cégalapításnak?

– Tulajdonképpen kapóra jöttem a belga cégnek, ismerkedésünk során megtudtam, hogy partnereket keresnek további terjeszkedésükhöz, mert addig csak saját országukban voltak boltjaik. Az újvidéki üzlet tehát az első, országhatáron túli kirendeltségük, de a közeljövőben terveben szerepel közép-kelet-európai terjeszkedésük.

Ismerkedésünk óta több ízben is jártam Belgiumban, a cég központjában, ahol kiképzésben vettem részt, és az ősszel végre megkaptam az engedélyt a cég megnyitásához. Nem volt könnyű a dolog, mert számos akadály merült fel cégnyitáskor a szerbiai és a belga jogi rendeletek egybehangolatlansága miatt. Végül a belgrádi belga nagykövetség alkamazottjai jártak közbe a jogi nehézségek kiküszübölésében.

Hogyan fogadják errefelé a vásárlók a még újnak számító Csináld magad! boltot?

– Szerbiában még ismeretlen fogalom az efféle vállalkozás, mert még erősen él az a meggyőződés, hogy egy lakás fűtésének vagy vízvezetékének kivitelezése kizárólag mesterek dolga. Ezzel épp ennek az ellenkezőjét igyekszünk bebizonyítani, elismerve természetesen, hogy nem egyszerű műveletekről van szó, de mégis olyanról, amelyet a ház tulajdonosa is elvégezhet.

Az idehaza történő cégalapítás egyértelműen arra utal, hogy a szülőföldön való maradás mellett döntött.

– Tanulmányaink befejezését követően a feleségem lehetőséget kapott külföldi munkavállalásra, és gyermekeinkkel együtt külföldre költöztünk. Három évet töltöttünk Olaszországban, de ez alatt az idő alatt mindössze kétszer jöhettünk haza. A munkavállalással, a pénzkereséssel nem volt probléma, csak azt nem tudtuk megszokni, hogy az egész napos elfoglaltság és a munkahelyi kötelezettségek miatt csak esténként lehetett együtt a család. Az örökös távollét, a rokonság és a barátok hiánya, valamint a honvágy elhatalmasodása új elhatározásra késztetett bennünket. Hosszú töprengés után hazaköltöztünk.

Újfent mindent eleitől kezdtünk. Egy évbe is beletelt, mire idehaza sikerült gépészmérnökként munkába állnom. Négy évig dolgoztam szakmámban, miután fogant az ötlet és a lehetőség az EasyKit üzlet megnyitására.

Mekkora bátorsággal jár Szerbiában üzletet nyitni?

– Bátorság mindenképp szükséges hozzá, mert a hazai piac beszűkült és eléggé bizonytalan. Bízom benne, hogy Szerbia európai uniós felzárkózása majd új lehetőségeket nyit számunkra gazdasági szempontból is. Igaz, addig is valamiből meg kell élni, de úgy látom, Szerbiában is vannak lehetőségek, csak szorgalmasnak és kitartónak kell lenni.