2024. április 26., péntek

A költséges boldogító igen

Szabadkán a 30 évesek házasodnak leggyakrabban

A nyári hónapok idején Szabadkán minden hétvégén 15-20 esküvőt tartanak. A fiatalok leggyakrabban a szombati napot választják, de egyre többen döntenek a vasárnap mellett is. A szabadkai Anyakönyvi Hivatalból kapott információk szerint városunkban a 30 évesek házasodnak a leggyakrabban.

A menyasszonyok átlagéletkora 25–30 év, a vőlegények pedig a legtöbb esetben 30-on felüliek.

Csajkás Aranka anyakönyvvezető lapunknak elmondta, hogy a párok általában már egy évvel az esküvő előtt tudják, mikor szeretnének egybekelni, így az anyakönyvvezetőnél már a téli hónapokban előre lefoglalják az esküvő időpontját. Azt gondolnánk, hogy nyáron van a legtöbb esküvő, pár évre visszamenőleg a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy Szabadkán május vége és június, valamint a szeptember és október eleje a legkedveltebb időszak a boldogító igen kimondására. Ennek ellenére idén júliusban több esküvő volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Egyre gyakoribb jelenség az is, hogy szabadkai polgár külföldivel köt házasságot.

A boldogító igen kimondásának azonban sok esetben komoly anyagi vonzata van. Azok, akik úgy döntenek, hogy a szabadkai városházán kötnek házasságot, két lehetőség közül választhatnak. Az esketés ingyenes, de a díszteremért 5300 dinárt kell fizetni, amennyiben orgonajátékot is szeretne a pár, miközben az oltárhoz vonul, még ezer dinár hozzáadódik az összeghez. A díszterem mellett lévő sárga terem bérlése esküvő esetén ingyenes, az orgonáért azonban itt is fizetni kell. A szabadkai anyakönyvvezetők terepen is dolgoznak – ez 18 960 dinárba kerül. A polgári esküvőt sok esetben a templomi követi, Szabadkán a legközkedveltebb helyszín a belvárosban található Szent Teréz-székesegyház. A házasság szentségének felvétele ingyenes, de ha szeretnének vörös szőnyeget, világítást és virágdíszítést, akkor 12 500 dinárt kell fizetniük, valamint ha a csillárt is bekapcsoltatják, az még 2000 dinárt tesz ki.

A nagyobb költségek azonban csak ezután következnek. Szabadkán bő a kínálat a lakodalmas termekből, így mindenki találhat a költségvetésének kedvezőt. Az árak 18 és 35 euró között mozognak ülőhelyenként. Ehhez általában hozzátartozik az előétel, a vendégváró aprósütemények, a vacsora, a hajnali terítés, a hazai italok (sör, bor, pálinka, üdítők) korlátlan mennyiségben, a teremdíszítés és a torta is. Egy lakodalom jó hangulatának az alapja a jó zene, így a lakodalmat szervezők ezen nem szoktak spórolni. A zenekar, attól függően, hogy hány tagú, 300-tól 600 euróba kerülhet. A nagyobb kiadásokhoz sorolható még az operatőr és a fényképész is. A filmesek ára 100 eurótól indul, és akár 700 euró is lehet, a fényképészek átlagban 100–500 eurót kérnek el. A vőfély 80–100 euróért alapozza a hangulatot. A menyasszonyi ruhát általában bérlik a hölgyek, ennek ára átlagban 300 euró, de vannak ennél olcsóbb és drágább ruhák is, a menyecskeruha bérlése pedig átlagban 35–70 euró között mozog. A menyasszonynál azonban további kiadásokra számíthatnak: a frizura és a smink együtt még mintegy 5000 dinárba kerül, az ékszerek még egyszer ugyanennyi, meg legalább három pár cipőre is szükség lesz. A vőlegénynek valamivel egyszerűbb a dolga, az öltöny meg a cipő összesen 16 000 dinárból kijön, persze vannak ennél sokkal drágább és olcsóbb lehetőségek is.

A karikagyűrűk ára 100 eurótól indul. Amennyiben a teremhez nem jár torta, azt is külön kell rendelni, a legolcsóbb menyasszonyi torta ára 3-4 ezer dinárnál kezdődik. Egy autó feldíszítése legkevesebb 2500 dinárba kerül, a menyasszonyi csokor ára 1500 dinártól indul, de vannak, akik 13 ezer dinárt is kiadnak érte. A dobócsokor jóval olcsóbb, mintegy 200-300 dinárba kerül a legolcsóbb, a vendégvirágok darabja pedig átlagban 40-50 dinárt tesz ki.

A lakodalmi meghívók nyomtatására is el kell különíteni egy kisebb összeget, darabjáért ugyanis 70, de akár több száz dinárt is elkérhetnek a nyomdák, attól függően, hogy egyszerű vagy színes, fényképpel ellátott meghívót rendel az ifjú pár. A fiatalok újabban a 21. századi elvárásokhoz is alkalmazkodnak, hiszen vannak, akik külön honlapot készíttetnek a lakodalom előtt, amelyen a meghívott vendégek minden szükséges információt megtalálnak az interneten.

Százfős násznép esetében, a legalacsonyabb árakat alapul véve is mintegy 3000 euróba kerül megszervezni Szabadkán egy lakodalmat.