2024. április 27., szombat

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Szombaton kezdődik a hagyományteremtő szándékkal indított zsidó kulturális értékek bemutatása

Szombaton kezdődik az első Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál. Előadások, könyvbemutató és zenés programok is várják az érdeklődőket. Egy hétig tart. Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke és Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára számolt be a programról a tegnapi sajtótájékoztatón:

– A Szabadkai Zsidó Hitközség évek óta nyitott a város és a polgárok felé. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál ötlete már akkor megszületett, amikor úgynevezett nyitott napokat tartottunk a hitközségben és beengedtük az érdeklődőket. Úgy gondoljuk, hogy Szabadkán igény mutatkozik egy fesztiválra, amely során a zsidó kulturális értékeket egy rendezvénysorozat keretében bemutathatjuk. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál első ízben kerül megszervezésre, és valamiképp kapcsolódik a Zsinagóga felújításához. Szabadka Város, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szabadkai Zsidó Hitközség együttműködése valósul meg a Zsinagóga felújításával. Szeretnénk, ha ez a fesztivál az elkövetkezőkben a Zsinagógára, a szabadkai zsidóságra és együttélésre fókuszálna – mondta Szabados Róbert és Kovács Róbert a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál szinte minden napjára jut rendezvény, amelyek különböző helyszíneken zajlanak. A Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében (Dimitrije Tucović u.13.), 5-én, tehát szombaton 19.30-tól Feljegyzések a levélen – Danilo Kiš versei címmel a Szabadkai Népszínház művészei Danilo Kiš-verseket adnak elő egy szerb nyelvű irodalmi est keretében. Palicson a Nyári Színpadon (rossz idő esetén a palicsi Vigadó emeleti nagytermében), vasárnap 19.30-tól a Budapest Klezmer Band koncertezik. A hangversenyt a Vajdasági Magyar Szövetség támogatja. A Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében, hétfőn 18 órától Vuk Dautović belgrádi művészettörténész tart előadást A szabadkai kis zsinagóga címmel. A Kosztolányi Dezső Színházban kedden 19.30-tól a Két karodban – ahogy Radnóti Miklós szeretett című előadást nézhetik meg az érdeklődők.

Magyarország idén az IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) elnöklője, ezzel élve Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa több megmozdulást is szervez. Ehhez kapcsolódóan a szerdai műsorra a szabadkai városháza dísztermében kerül sor 18 órakor, amikor Zsidó lélek címmel budapesti zsidó kántorok lépnek fel. A hangverseny kettős jellegű lesz, egyik része vallási, a másik a zsidó zene és ének élettel teliségét mutatja be. A koncert szervezői Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség. A zsinagógában csütörtökön 19.30-kor Drágakő – klezmer meseoratórium felnőtteknek címmel zajlik majd Havas Judit és a Chagall Band fellépése. A fesztivál zárórendezvényére 12-én, szombaton kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban, ahol 18 órától az Élettől életig – a holokauszton át címmel a Forum Könyvkiadó és a Szabadkai Zsidó Hitközség könyvbemutatója lesz. Minden műsorra díjtalan a belépés.