2024. április 27., szombat

Cameron: az EP előtt fejtse ki reformigényeit!

Az Európai Parlament (EP) vezetői várhatóan felszólítják David Cameron brit miniszterelnököt, hogy a zárt ajtók mögötti egyezkedések helyett az EP plénuma előtt fejtse ki részletesen a brit kormány által az Európai Uniótól követelt reformok mibenlétét.

A Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap forrásai szerint a javaslatot Cameron meghívására Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, az Európai Parlament liberális frakciójának a vezetője terjesztette elő, és a héten magas rangú EP-képviselők egy különbizottsága megvitatja az indítványt. Ha elfogadják Verhofstadt javaslatát, a meghívót Martin Schulz, az EP elnöke küldi el hivatalosan a Downing Streetre.

David Cameron számára nem lenne kötelező a részvétel az EP-vitán, de nem is lenne tanácsos visszautasítania a meghívást, mivel az Európai Parlamentnek döntő szerepe lesz bármiféle olyan uniós szerződés- vagy jogszabály-módosítás kérdésében, amelyet London szükségesnek tart.

Verhofstadt kijelentette: az EP-nek fogalma sincs arról, hogy a brit kormány mit is akar elérni, még kevésbé arról, hogy Cameron miről tárgyal a zárt ajtók mögött. A brit kormányfő gyakran vádolja az EU-t demokratikus deficittel, ezért nagyon furcsa lenne, ha elvetné a lehetőséget, hogy nyíltan kifejtse a javaslatait.

A Downing Street visszautasította Verhofstadt kijelentéseit. A kormányfői hivatal szóvivője szerint Cameron számos alkalommal kifejtette a nyilvánosság előtt az EU-reformokkal kapcsolatos célkitűzéseit, a zárt ajtók mögött pedig csak az erről tervezett tárgyalások jogi részleteiről egyeztet a brit EU-képviselet vezetője az unió illetékeseivel.

Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig a brit kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi témája London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne. London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák a jövőben csatlakozó országok munkavállalóinak a bevándorlását. A brit választók a Brüsszellel folytatott tárgyalások eredményei alapján dönthetnének a tervezett referendumon arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni a hazájukat.

A brit EU-népszavazás terve azonban aggasztja Nagy-Britannia legszorosabb szövetségeseit is.

Barack Obama amerikai elnök a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, ha meg akarja őrizni a globális befolyását. Obama az interjúban kifejtette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.