2024. április 27., szombat

Üzleti terv és önfoglalkoztatás

Adán az Ifix nemzetközi képzést tartott fiatalok számára a saját vállalkozás elindításáról

Az Ifix Ifjúsági Szervezet augusztus 23. és 31. között bonyolítja le Adán a Hubertus panzióban a The Young Entrepreneur’s Journey (A fiatal vállalkozók utazása) elnevezésű nemzetközi ifjúsági csereprogram második részét, amelyen harminchat 18 és 30 év közötti munkanélküli fiatal és egyetemista vesz részt Szerbiából, Magyarországról, Romániából, Olaszországból és Macedóniából. Mikusák István projektumkoordinátortól megtudtuk, hogy a csereprogram első részét Örményországban, Jerevánban tartották meg május 20. és 31. között, az örmény résztvevők azonban vízumproblémák miatt nem tudtak eljönni Adára, a program második, befejező részére.

A kétrészes képzés az Európai Bizottság Erasmus + programjának támogatásával valósult meg, a koordinátorszervezete pedig a Kalamáris egyesület Nyíregyházáról. A program során a fiatalok különböző foglalkozásokon megvitatták saját országaik munkanélküliségi gondjait, azok esetleges megoldásait, valamint a lakóhelyükön végzett kutatások alapján ötleteket, stratégiákat és konkrét üzleti terveket osztottak meg egymással, serkentve a vállalkozói kedvüket. A program első részében a résztvevők tapasztalatot cseréltek a munkanélküli fiatalokat érintő problémákról, valamint megismerkedtek a vállalkozásindítás alapfogalmaival. Majd lakóhelyükön vállalkozási ötleteket gyűjtöttek. A program második részében Adán a vállalkozási öltetek alapján olyan konkrét üzleti terveket dolgoznak ki, amelyek megvalósíthatók a programban részt vevő hat országban. Mikusák István megjegyezte, hogy a képekkel és vázlatokkal illusztrált üzleti terveket katalógusba gyűjtik, amelyek elérhetők lesznek nyomtatott és elektronikus formában is. A katalógusokat pedig terjeszteni fogják a civil szervezetek között, hogy ezzel inspirálják a fiatalokat a saját vállalkozás megnyitására.

A nemzetközi csereprogram résztvevői csütörtökön Adán a képzés helyszínén sajtótájékoztatót tartottak, amelyen közülük öten beszámoltak a programmal kapcsolatos tapasztalataikról, mégpedig: Marius Gluncea (Románia), Simona Marcia (Olaszország), Karácsony Krisztina (Magyarország), Oliver Ostojin (Szerbia), Ema Donevszka (Macedónia).