2024. április 26., péntek

A huszonnegyedik órában vagyunk

Szász Jenő (fotó: MTI)

Szász Jenő (fotó: MTI)

A magyarság jövője a Kárpát-medencében van – jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerdán Szentendrén, a 27. Kárpát-medencei főiskolástáborban tartott előadásában. A Külhoni magyar ifjúságkutatás 2014 legfontosabb megállapításait ismertetve kiemelte a hosszú távú célok, reális életstratégiák hiányát, a fiatalok apolitikus magatartását, az elmagányosodást, a borúlátást, a megélhetés-központúságot és azt, hogy sokan elvesztették gyökereiket.

A legsúlyosabb gondok egyike azonban a fiatalok elvándorlása – közölte az intézet elnöke, aki a tanulmányt idézve azt mondta: sokan egyre inkább véglegesnek szánják a kiköltözést, ezért hatékony stratégiát kellene kidolgozni a tanulási és munkavállalási célból véglegesen kitelepülő magyarok nemzeti reintegrációjára vonatkozóan.

„A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy tegyünk e drasztikus mértékű és irányú folyamat lassítása, netán visszafordítása érdekében” – fogalmazott.

Szász Jenő szólt arról is, hogy sok történelmi esélyt szalasztott el a magyarság az elmúlt 25 évben, s érdemi áttörést nem tudtak elérni a külhoni magyar közösségek. Véleménye szerint Kárpát-medencei összefüggő rendszereket kell építeni az élet valamennyi területén, így az oktatásban, a kultúrában, az egészségügyben, a gazdaságban. Szász Jenő fontosnak nevezte, hogy a Kárpát-medencére mint politikai térre tekintsen minden politikus és minden párt.