2024. április 26., péntek
EMLÉKEZTETŐ ,,GÓLYÁKNAK”

Ösztöndíj, Európa Kollégium, szerb nyelvtanfolyam

A Magyar Nemzeti Tanács jelenleg ösztöndíjpályázatára várja az első évre felvételt nyert egyetemi hallgatók jelentkezését. Az újvidéki Európa Kollégiumba szeptember 1-jéig pályázhatnak az első évre beiratkozott hallgatók. Az MNT kedden tette közzé a felhívását azoknak, a valamely újvidéki fakultásra, szakfőiskolára felvételt nyert fiatalok számára, akik szeretnék a szerb nyelvi tudásukat fejleszteni.

Az MNT ösztöndíjpályázata július 15-én jelent meg és szeptember 15-éig még van alkalmuk jelentkezni azoknak a fiataloknak, akik felvételt nyertek valamely szerbiai felsőoktatási intézménybe. Háromszáz ösztöndíj kerül kiosztásra. A pályázati tudnivalók a www.mnt.org.rs honlapon, a Pályázatok rovatban olvashatók.

Az újvidéki Európa Kollégiumba szeptember 1-jéig 150 olyan fiatal jelentkezhet, aki most nyert felvételt valamely egyetemi karra, szakfőiskolára. A másod-, harmad- és negyedévesek, valamint a mesterképzésre, doktori képzésre járó hallgatók számára is kiírja a Magyar Nemzeti Tanács a pályázatát, október 10-e és 20-a között várják a jelentkezőket. Elsőévesek szintén jelentkezhetnek az említett időszakban is. Részletek az MNT honlapján.

Mint Jerasz Anikótól, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnökétől megtudtuk, a demonstrátori ösztöndíjra szeptember 1-jétől lehet majd pályázni.

A valamely újvidéki felsőoktatási intézmény első évére felvételt nyert hallgatók számára idén is megszervezik a szerb nyelvi tanfolyamot. A cél a fiatalok szerb nyelvi tudásának olyan szintre való fejlesztése, amellyel könnyebben vehetik a szerb nyelven történő továbbtanulás jelentette akadályokat. A képzés megkezdése előtt, szeptember 3-án, 9 órai kezdettel tudásszintfelmérésre kerül sor (cím: Mihajlo Pupin sugárút 6., V. emelet). A képzés kezdetének időpontja pedig várhatóan szeptember 7-e lesz. az érdeklődők a breki.mnt.org.rs/intenziv-szerb-nyelvi-tanfolyam honlapon regisztrálhatnak. A napi 4 órás intenzív nyelvtanfolyam ingyenes, de az Újvidéken tartózkodást a résztvevőknek maguknak kell megoldaniuk. Az elmúlt évek gyakorlata bebizonyította, hogy erre a tanfolyamra van igény, és ez jó alkalom, hogy a fiatalok megismerjék leendő egyetemi tanulmányaik helyszínét, Újvidéket.