2024. április 27., szombat

Nagy számok örvényében a spanyolok

Szigorúan veszi a spanyol hatóság azt a júliusban hatályba lépett jogszabályt, amelyet a népnyelv ley mordazának, azaz szájpecek törvénynek csúfol. Az illetékesek azóta már több személyt is megbüntettek, akik vétettek ellene. A Kanári-szigeteken élő Eduardo Díaz az első „áldozatok” egyike. Azért kellett több száz eurót leszurkolnia, mert Facebook-bejegyzésében nehezményezte, hogy lakhelyén, Güímar városkában a rendőrség új székházat kap.

Szerinte semmi szükség a közpénzből készülő új épületre, mivel a helyi rendőrök inkább beillenek egy „falka lógósnak”, mint a fegyveres testület tagjainak. Alig jelent meg a komment a világhálón, Díaz lakásának ajtaján már csöngettek is az egyenruhások, és több száz eurós bírságról szóló értesítést nyomtak a kezébe.

A fiatalember fizetett, de azzal védekezett, hogy csupán kritikát fogalmazott meg, nem akart sértegetni senkit. A történtek után viszont azt mondta: a hatóság el akarja hallgattatni a kritikus véleményt megfogalmazó állampolgárokat.

Esete ugyan nagy port kavart, de nem mindenki okult belőle. Nemrég egy hölgy járta meg a dél-spanyolországi Petrer kisvárosban. Ő is a helyi rendőrökkel került „összetűzésbe”. A Facebook-oldalán ugyanis közzétette egy tilosban parkoló rendőrautó képét, a mellékelt kommentárral, amelyet – a törvény értelmében – 800 eurós bírsággal „jutalmaztak” az érintettek, mert rágalmazásnak találták a véleményét.

A kormányzó Néppárt (PP) szerint az új törvény az állampolgárok biztonságát védi. A bírálók másként látják. Azt állítják, hogy a jogszabály durván sérti a gyülekezés, a vélemény és a szólás szabadságát, célja pedig mindazok elnémítása, akik támadják a PP-t, illetve felemelik szavukat a korrupció, a polgári jogok és a különböző juttatások megnyirbálása, valamint a társadalmi, gazdasági és egyéb problémák ellen.

A paragrafusok rengeteg tiltást tartalmaznak, és pénzbüntetéseket írnak elő.

Júliustól politikai-, vallási-, kulturális-, és sportrendezvényen sem szabad a közrendet megzavarni. Tilos a spontán tüntetés is.

A demonstrációkkal kapcsolatos hírek megosztása a közösségi médiában pedig terrorista cselekménynek minősülhet. Sőt, terrorizmusnak tekinthető akár a tüntetés(ek)ről szóló weboldalak megtekintése is.

Bizonyos esetekben, mint amilyen a be nem jelentett tüntetések szervezése (az olyan különösen fontos helyszíneken, mint a forgalmas közlekedési csomópontok vagy az atomerőművek környéke), akár hatszázezer eurós büntetés is kiszabható. Sokkal jobban járnak – a jóváhagyás nélkül és a közbiztonságot veszélyeztetve – a parlament vagy a tartományi önkormányzatok székháza elé vonulók felbujtói, mivel nekik „csak” harmincezer eurót kell kipengetniük a hatóságnak.

A tiszteletlen magatartást tanúsítók azonban még kevesebbel, mindössze hatszáz eurós büntetéssel is megúszhatják.