2024. április 19., péntek
VÁROSSZÉPÍTÉS

Felújítják a Jadrant és az egykori börze épületét

Megkezdődött a Djuro Djaković meg a J. Jovanović Zmaj utca sarkán lévő egykori börze épületének felújítása. A tetőt és tetőszerkezetet újítják fel, ami mintegy 500 négyzetmétert tesz ki. A munkálatokat a szabadkai Express servis vállalat végzi. A felújítási munkálatok hozzávetőlegesen egy hónapig tartanak. A beruházás értéke mintegy 4 millió dinár.

Az idén 3,6 millió dinárt költenek a Jadran épületére (Fotók: Molnár Edvárd)

Az idén 3,6 millió dinárt költenek a Jadran épületére (Fotók: Molnár Edvárd)

Az 1935-ben épült sarki épület Szabadka egyik legszebb és legértékesebb, két világháború között épült épülete. Az újvidéki Đorđe Tabaković tervei alapján épült az impozáns épület, amelyben most a Parking közvállalat kapott helyet.

Egy másik, szintén a kor lenyomatát hordozó, két világháború között épült épületet is felújítanak. A korzó végében elhelyezkedő, 1936-ban épült Sokol otthont vagy Jadran mozi néven ismert monumentális épületet is körülállványozták.

A szürke és bordó homlokzatú, íves épület felújításának tervezett beruházási értéke 60 és 70 millió dinár között mozog. Ebbe beletartozik a homlokzat teljes felújítása, a nyílászárók és a lépcsők teljes cseréje, valamint azoknak a tetőszerkezet-részeknek a felújítása, amelyek a moziterem színházzá való átalakítása idején nem kerültek sorra. Az idén azonban ennek csak egy részét végzik el. Mégpedig azokat a munkálatokat, amelyekkel megállítják az épület állagának a további romlását.

Az egykori börze épülete tetőszerkezetének felújítása és födémanyagának cseréje 4 millió dinárba kerül

Az egykori börze épülete tetőszerkezetének felújítása és födémanyagának cseréje 4 millió dinárba kerül

Ez pedig azt jelenti, hogy felújítják a színházbejárat feletti teraszt, amelynek állapota miatt már nagyon csúf kép alakult ki, és a beltér is beázik. Az északnyugati részen lévő, két egyenes tetőt leszigetelik, amely pillanatnyilag műanyag fóliával van betakarva, továbbá a főbejáratnál levő lépcsők részleges felújítására is sort kerítenek.

A homlokzaton is sor kerül a legfontosabb munkálatokra: a hiányzó téglákat visszatöltik, az ablakok párkányait, valamint körülötte a falfelületet felújítják, ezen kívül a kivitelező az épület homlokzatának részleges tisztítását is elvégzi. Az idén a Jadran épületére 3,65 millió dinárt költenek. A tervek szerint jövőre tovább folytatódik az épület renoválása, ám minden bizonnyal még ekkor sem készülnek el a teljes felújítással, így a következő néhány évben tervezik a teljes renoválás befejezését.