2024. április 27., szombat

Ezrek ünnepeltek Óbecsén

A hétvégén Óbecsén is Szent Istvánt ünnepelték. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is rengetegen látogattak ki a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör két napig tartó rendezvényére, becslések szerint évről évre nagyjából 15 ezer óbecsei jön el ilyenkor Alsóvárosra, a kultúrkör elé.

A programsor pénteken este a Csongrádi Zenebarátok Kórusa koncertjével kezdődött az alsóvárosi templomban, majd kenyérszenteléssel egybekötött szentmisét tartottak. Az ünnepségre a testvérváros Csongrád küldöttsége is eljött, Bedő Tamás polgármester ünnepi beszédet is tartott. A megszentelt kenyeret Kinka Erzsébet alpolgármester szegte meg, beszédében a többi között ezt mondta:

– Sose feledjük, hogy aratni csak ott lehet, ahol volt, aki a magot elvetette, aki a magot féltőn őrizte, keményen megdolgozott érte. Mert a jó termés eloszlatja a gondot, biztosítja azt, hogy egész évre legyen elegendő kenyerünk. Hinnünk kell abban, hogy a jövőnk ott van, ahol a búza termett, ahol ott a termék, amely biztosítja a közösségnek a fejlődést!

Idegen földre ne siess! – ez volt a címe az óbecsei Szelence és a kishegyesi Rizgetős táncegyüttes fergeteges közös fellépésének. Ezután magyarországi előadók operettválogatása, a kultúrkör modern tánccsoportja, végül Wolf Kati következett. Az est ezúttal is tűzijátékkal zárult.

A szokásokhoz híven szombaton délután a főzőverseny volt a fő attrakció, és amíg a bográcsokban rotyogott az étel, a gyerekek szórakozásáról kézműves-foglalkozásokkal és játékokkal gondoskodtak a szervezők. A zsűrit (Kinka Erzsébet alpolgármestert, Knézi Pétert, a tavalyi győztest, Sós Dániel szakácsot és Kovács Róbertet, a Rolometal-stúdió igazgatóját) komoly próbatétel elé állította a 38 csapat főztje, végül a Vastag István vezette Helyi Juhászok Egyesülete bizonyult a legjobbnak, a temerini Jó szomszédok csapata lett a második, a harmadik helyet pedig az ugyancsak temerini Acsai László érdemelte ki. A dobogósok értékes nyereményeket kaptak, de a helyi szponzorok jóvoltából a többi csapat sem ment haza üres kézzel.

Az ünnepséget az óbecsei önkormányzat és a Bethlen Gábor Alap is támogatta.