2024. április 26., péntek

Fertőzött az ivóvíz Kerényen

Hosszú ideje tart már a huzavona a kerényi (Kljajićevo) vezetékes víz körül. Tény, hogy a víz arzéntartalma magasabb a megengedettnél, de arról különböző híresztelések terjedtek, hogy a mérgező anyag a vízlelőhelyen nem mutatható ki, tehát valahol a vezetékben került a vízbe. Egy másik nézet szerint éppen a vízlelőhely a fertőzött. A találgatások végére a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárság tett pontot, az egészségügyi felügyelő meghagyására megtiltotta a vezetékes víz használatát a faluban, se inni, se főzni nem szabad belőle.

Mindez még 2013. szeptember 16-án történt, a tilalmat azóta se oldották föl.

A minap viszont ugyanezen titkárság ugyancsak az illetékes felügyelő meghagyására újfent betiltotta a vezetékes víz használatát, mert az egyik mintavételi helyen Pseudomonas aeruginosa baktériumot találtak a vízben. Ennélfogva a víz nem csupán ivásra és ételek készítésére alkalmatlan, de mosakodásra és mosogatásra is használhatatlan, mert a baktérium fertőző.

Ezért nem különös a vízhasználat kétszeres betiltása, hiszen korábban bár mosakodni, fürödni lehetett benne, immár azt sem. Egy tartományi kimutatás szerint a 45 vajdasági községből 38-ban valamilyen oknál fogva rossz a víz minősége, és ez alól Zombor környéke se kivétel.