2024. április 25., csütörtök

A Nagaszaki elleni atomtámadás áldozataira emlékeztek

A Nagaszaki elleni atomtámadás áldozataira emlékeztek vasárnap Japánban a tragédia 70. évfordulóján, az eseményen többen az atomfegyverek megsemmisítésére szólítottak fel, valamint azt sürgették, hogy a japán kormány hagyjon fel a pacifista alkotmány megváltoztatására és a japán haderő külföldi bevetésének lehetővé tételére irányuló törekvéseivel.

Meghajlás a nagaszaki Béke-szobor előtt (Fotó: Beta/AP)

Meghajlás a nagaszaki Béke-szobor előtt (Fotó: Beta/AP)

Nagaszaki békeparkjában egyperces néma csenddel kezdődött a megemlékezés helyi idő szerint délelőtt 11 óra 2 perckor, 1945. augusztus 9-én ugyanis abban a pillanatban dobta le a japán városra egy amerikai B–29-es bombázó repülőgép az atombombát. A robbanás több mint 70 ezer halálos áldozatot követelt.

Taue Tomihisa, Nagaszaki polgármestere a megemlékezésen tartott beszédében hangsúlyozta, hogy Japánnak sohasem szabadna felhagynia pacifista elveivel. Emellett arra szólította fel Abe Sindzó konzervatív miniszterelnököt, hogy „hallgasson a (japán társadalomból érkező) aggódó és nyugtalankodó hangokra”.

Ferenc pápa: Hirosima és Nagaszaki örökös figyelmeztetés

 

Az első atombomba ledobásának hetvenedik évfordulójáról emlékezett meg Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében. Hirosima és Nagaszaki tragédiájának felidézése még ennyi idő elteltével is borzalmat vált ki – hangoztatta a katolikus egyházfő.

– Annak a jelképei, hogy mekkora pusztító hatalommal bír az ember, ha eltorzítva használja fel a tudomány és a technika eredményeit – fogalmazott Ferenc pápa. Hozzátette, hogy a lakosságával együtt elpusztított két japán város „örök figyelmeztetés az emberiség számára, hogy mindenkorra utasítsa el a háborút és az összes tömegpusztító fegyvert”.

A polgármester a kormány által tavasszal a parlament elé terjesztett új nemzetbiztonsági törvény fogadtatására utalt. A tervezet – szakítva a második világháború óta élő tabuval – engedélyezné Japán számára a kollektív önvédelem gyakorlását, és ennek keretében erős korlátozásokkal ugyan, de lehetővé tenné japán katonák külföldi bevetését. Emiatt a szigetországban egyre többen attól tartanak, hogy a jelenlegi tokiói vezetés nem okult a múlt hibáiból, és a pacifizmus feladásával az annak idején háborúhoz vezető ballépések megismétlését kockáztatja.

A Nagaszaki elleni atomtámadás egyik túlélője a megemlékezésen azt mondta, a törvénytervezet szembemegy a túlélők akaratával, és „háborúhoz fog vezetni”.

A népszerűtlen törvényjavaslatot már elfogadta a japán alsóház. A felsőházban, amely még nem döntött a tervezetről, Abe pártja van többségben. A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy a választók többsége elutasítja a védelempolitika megváltoztatását.

1945. augusztus 6-án Hirosimát, három nappal később Nagaszakit érte atomtámadás. A szörnyű pusztítás nyomán Japán feladta a harcot: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette a szigetország kapitulációját. (