2024. április 27., szombat

Parasztinvitáló

Részlet a reklámfilmből

Részlet a reklámfilmből

Augusztus 16-án a topolyai vásártéren szervezik meg az ötödik Vajdasági Parasztolimpiát. A rendezvényhez kapcsolódóan az első kivételével minden évben egy-egy promóciós videó készült, amelynek célja, hogy az internet adta lehetőségeket kihasználva minél többen betekintést nyerjenek az olimpia hangulatába. A videókat a kezdetek óta Vanyúr Ákos és korábbi kis csapata, az Art Nova stúdió lelkes fiataljai készítik. Az idei reklámfilmben, amely július 31-én került fel a világhálóra, csakúgy mint az utóbbi két évben, Dobosi Attila játssza a főszerepet, akit karakteres megjelenése alkalmassá is tesz erre a feladatra. Ő szerepel a rendezvény plakátján is. A filmmel kapcsolatban megkerestük Vanyúr Ákost, aki a Sat-Trakt cégben kamatoztatja filmes tudását, hogy meséljen a részletekről.

– Az Art Nova stúdióban körülbelül 2007 óta készítettünk különböző rövidfilmeket, többek között a népszerű netes sorozatot, a Wágner családot, és 2012-ben a parasztolimpia szervezői megkértek, hogy készítsünk egy reklámfilmet a számukra. Akkor még egy nagyobb csapat készítette el a videót, ám mára megfogyatkoztunk, mivel a legtöbben külföldre távoztak. Jelenleg csak Dobosi és jómagam alkotjuk a csapatot. Vele már a kezdetektől együttműködünk, korábban különböző díjakat is nyertünk közösen itthon és Magyarországon is. Ő egyébként a második videó óta főszereplő, az elsőben még Bogárdi Bobó játszott – nyilatkozta Vanyúr.

Kérdésünkre, hogy ki találja ki a filmeket, Vanyúr elmondta, hogy ez igen változatos, hisz az alapkoncepció folyamatosan változik, és a forgatás során új elemek is belekerülhetnek, de a korábban jónak tartott ötletek is kimaradhatnak. Az idei videó alapötlete, a selfie-bot egy, a munkatársakkal folytatott beszélgetés során merült fel, később a botot egy kapanyél helyettesítette. Több ötletünk is volt, de az időhiány miatt csak ez a selfie-botos rész maradt meg.

Mint megtudtuk, a tavalyi videó elkészítése viszonylag sokáig tartott, az időjárás és egyéb kedvezőtlen feltételek miatt a stáb tagjai négy alkalommal látogattak ki a Tomik-szállásra, amely a forgatás helyszínéül szolgált. Ez a helyszín az idén is megmaradt, egyes jeleneteket pedig a tóparton forgattak. Az idei videóhoz két nap alatt, munkaidő után vették fel az anyagot. Ez a gyorsaság annak is köszönhető, hogy egy selfie-botról vették fel a dolgokat, nem volt szükség komoly operatőri munkára, a kamerabeállítások variálására. Az ezt követő vágás pedig további egy délelőttöt vett igénybe.

– Az első évben a parasztolimpia után is készítettünk egy videót, de rájöttünk, hogy felesleges, hisz a média nagy számban képviseltette magát az eseményen. Amit még szeretnénk megcsinálni, az egy összeállítás a forgatás során elkövetett bakikból, amit a terveink szerint még a rendezvény előtt, talán már a héten bemutatunk – árulta el Vanyúr.

Végezetül el kell mondanunk azt is, hogy a Vajdasági Parasztolimpia plakátjainak és szórólapjainak tervezését, valamint a Facebook-oldal üzemeltetését is Vanyúr Ákos végzi, aki az egész rendezvény multimédiás munkatársának tekinthető. Munkásságáról bővebb információt a vanyurakos.com oldalon találhatunk.